asperger syndrom · kroppen · sosialt

Sosioseksuelle vanskeligheter

Mange med Asperger syndrom har det vanskelig i alle sosiale relasjoner. Å ha en kjæreste, kan være ganske komplekst. Jeg har prøvd å finne ut av hvorfor det kanskje er vanskeligere for meg enn for en del andre.

For meg, er det åpenbart at jeg ikke vet hvordan jeg innleder et forhold og som Saga, som trolig har Asperger, sier det i tv-serien Broen; hun er ikke kjærestemateriale.

I tillegg har jeg problemer med kroppskontakt, særlig hud mot hud, og sammen med en mann vil det ofte forventes at jeg er seksuell (aktiv).

Asperger (1944) skrev at:

Det vil ofte være manglende harmoni mellom seksuelle sider ved følelseslivet, enten i form av for sein eller for tidlig modning, eller perversiteter. Seksualiteten blir sjelden integret på en god måte i personligheten mens den er i utvikling. 

De fleste unge med Asperger ønsker seg et forhold, står det i boka «Å leve med Asperger syndrom». Mange vet ikke forskjell på et forhold og et vennskap. Jeg er i den båsen. Lukk meg inne, som ei ku. Temple Grandin roet seg ned med en klemmemaskin beregnet på kuer.

Det er mangelen på sosial kompetanse som skaper vanskeligheter i et forhold. Det er vanskelighetene med å se ting fra andres perspektiv. Jeg skjønner ikke! Jeg prøver jo å sette meg inn i andres perspektiv. Se her:

En mann sitter og ser på meg. Han er på jobb. Jeg tenker at han kjeder seg mens jeg hører på musikk. For å få tiden til å gå, bruker han mobiltelefonen. Når han kommer hjem skal han slappe av og kose seg med familien. Og kanskje har han sex i kveld, han har jo kone. For alt jeg vet, kanskje de deler sånne øyeblikk hver natt.

Hvorfor forstår jeg da ikke alt i en kjærlighetsrelasjon som kunne angå meg? Kanskje fordi jeg ikke egentlig forstår denne relasjonen heller. Den er utenfor min rekkevidde og mitt perspektiv av forstand. Jeg ler den bort og smiler inn i dataskjermen, sky og skamfull. Hvordan kunne jeg tenke under beltestedet?

Videre står det at de fleste med Asperger syndrom kan lære seg elementære sosiale ferdigheter, og at det som betyr noe er når og hvordan de skal anvendes. Der kan jeg slite! Det har med selvtillit å gjøre, hvordan man bruker ferdighetene. Stoler jeg på meg selv? Nok til at du skjønner at jeg vil noe mer enn å ha deg til venn? Jeg vet at jeg må våge å vise deg hva jeg føler for deg, vise at jeg ikke er en følelseskald robot. Vise at jeg er dame av kjøtt og blod og følelser i en kvinnekropp som elsker en mann, men jeg vil ha i små porsjoner. Jeg klarer ikke forholde meg til han hele tiden! Det går bare ikke.

På grunn av at berøring kan bli et problem, kan det bli nødvendig å opplyse partneren om at man har Asperger syndrom, om den ikke alt vet det. Mange kan elske en person med Asperger syndrom, men kanskje ikke elske alle særinteressene våre. Det handler om respekt likevel, gi og ta, balanse, ja alt det jeg sliter med. Jeg vil ikke ha et forhold med noen som ikke tåler at jeg fotograferer dukkene mine og redigerer i noen timer for å holde tankene i sjakk. Matt. Nå er jeg matt. Jeg vet ikke hvordan jeg får en kjæreste og jeg kjenner at jeg ikke strekker til. Jeg vil bare ha en venn.

heart-700141_640Bilde: Pixabay

5 kommentarer om “Sosioseksuelle vanskeligheter

 1. Åh du skriver så bra Prinsesse Helene 🙂 Dette med forhold er vanskelig for de fleste, og det å finne drømmeprinsen..en prins må du ha…Du er Prinsesse vettu!! :)…det gjør at man må kysse ufattelig mange frosker før man finner Mr Right….Men frosker er allrighte dyr det 🙂

  Liker

 2. Jeg ble sammen med min eksmann under flasketuten peker på. Da kysset vi, og etterpå spurte min eks om det betydde at vi var sammen. Ja, sa jeg. Så det trenger ikke være så vanskelig, man trenger bare en flaske og noen venner til å spille. ❤

  Senere ble vi gift. Og det med hudkontakt, i det hele tatt kontakt, det kan bli et problem. Asperger syndrom var allikevel ikke årsaken til at vi etterhvert ble skilt. Og vi er gode venner den dag i dag. Jeg tror det er mulig å ha et godt forhold til noen, selv om man har autisme/asperger, men det krever nok mere arbeide i forholdet, litt avhengig av autismegraden.

  Likt av 1 person

 3. Jeg har jo vært gift i 25 år med samme fyr og jeg vet han har vært frustrert mange ganger. En partner er for meg en venn man har sex med og bor sammen med. Sex har vært vrient av mange årsaker og noen av dem er relatert til det å være Asperger. Hudkontakten kunne være vond. Å slappe av kunne være vanskelig. Og så dukket selvfølgelig den gamle redselen opp. For meg funket medisinering. Hver gang jeg har forsøkt å slutte tar det bare en uke eller så og så blir jeg for sensitiv igjen.
  Det er innmari mange ting med å være kjæreste jeg ikke skjønner vitsen med. Noen av dem gjør jeg fordi jeg etter hvert forstod at de var viktige for partneren min. Han, derimot, er romantisk og forstår meg mye bedre enn jeg forstår meg selv. Men det har gått og stort sett har det vært ganske fint om enn ekstremt forvirrende.

  Likt av 2 personer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s