asperger syndrom · sosialt

Not The END of the World 

Noen ganger, krisemaksimerer jeg. Det er en kombinasjon av Asperger og Borderline, og litt meg. Det handler om å se verden i svart/hvitt. God eller ond, verdig eller uverdig, liv eller død.

Jeg kan tro at min sårende opptreden aldri kan gjøres godt igjen når jeg går i svart. Men det er utrolig hvor langt man kommer med å be om tilgivelse, forklare hva man egentlig mente og å tørre innrømme egne feil. Englene synger hvitt med snøen mellom vingene! Vent, kan vi fly(te)?

Det er åpenbart at jeg har såret mennesker jeg er glad i. Jeg har også såret vilkårlige mennesker på min vei. Hei, du fortjener ikke bedre enn meg! Stopp en halv Helene. Vent litt, du fortjente ikke den vonde kommentaren min. Den hørte ikke hjemme i vårt samfunn. Unnskyld!

Jeg er enten eller, svart eller hvit. Jeg er sjelden det midt i mellom. Det gjør meg vanskelig å omgås. Å ha Asperger er ingen unnskyldning for å være slem. Det betyr likevel ikke at jeg alltid er snill og grei.

Det er så lett å slenge ut noe negativt når man er redd og angstfylt og føler seg på utsiden av samfunnet. Jeg føler meg ofte sånn. Da prøver man ikke alltid å høre til. I alle fall ikke jeg. Jeg prøver å definere meg ut av bildet jeg liksom skal høre til. Fokus uskarpt og zoom ut; sånn prøver jeg å forsvinne. Jeg toner ut fargene, blir svart/hvit og tenker – kanskje er jeg en sebra.

Men det trenger ikke være verdens ende å vandre på en uttørket savanne. Det kan finnes vann langt under jordens overflate. Vi må bare borre etter vannet og lære oss å svømme i fiskestim på nytt. Internett er en god start til å søke og gjenoppta kontakt med venner og vise at man bryr seg.

Det er ikke verdens undergang at jeg sa noe feil for jeg viste deg i alle fall at jeg så deg. Vi kan snakke det godt igjen – om vi gir oss selv en ekstra sjanse. Om forlatelse.

littlegirl1Bilde: Dukke av Nefer Kane, et sted på veien.

P.S Noen ganger mener jeg det sårende jeg sier. Jeg kan også mene at DU gjør feil, er feil i samfunnet, oppfører deg feil mot meg eller andre. Det kan handle om at du aldri vil forstå meg og trenger ikke handle om meg eller Asperger syndrom. Det er derfor ikke alltid jeg ber om tilgivelse og forklarer deg hvorfor jeg ikke mente det, når jeg mente det. Jeg blir heller ikke alltid ulykkelig når en relasjon brytes. Men det er tabu. Hysj.

5 kommentarer om “Not The END of the World 

 1. Alle gjør tabber av og til. Alle kommer en eller annen gang i skade for å såre noen, ofte ubevisst, men også med vitende og vilje kan det skje. Det betyr ikke at vi er dårlige mennesker eller «slemme». Vi er bare mennesker, og fullkomment perfekte mennesker er det nok langt imellom….. Jeg tenker vi er bra nok, jeg. Og «unnskyld» er et godt utgangspunkt for å rette opp det som burde vært ugjort.

  Likt av 3 personer

  1. Takk, da er vi helt enige. Jeg vil si unnskyld til deg også, for at du bruker så mye tid på mine blogginnlegg. Men jeg setter stor pris på deg!

   Liker

 2. Ja, bloggen din er vel verdt å bruke tid på. Verden er ikke perfekt, og vi som mennesker er en refleksjon av den verdenen. Uverdig tiden min ville den være, som var helt perfekt, for noen sånne noen finnes ikke, tror jeg. ❤ Tror vi skal være glade for å være litt merkelige, jeg. 🙂

  Likt av 2 personer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s