asperger syndrom · sosialt

De med Asperger forelsker seg også!

Fra kyss, klapp og klem i barnelek til avstandsforelskelse i forhold til musikkartister eller Brad Pitt, til voksen forelskelse – alt dette kan ramme personer med Asperger syndrom også. Forelskelse er er en bit av evolusjonsteorien. Uten forelskelse, ville kanskje ikke menneskearten fått overleve. Vi trenger å falle for hverandre.


Men noen med Asperger, kan snuble og bokstavlig talt falle (feile). De viser kanskje forelskelse på en annen måte enn andre mennesker. Jeg mangler kunnskap og ferdigheter i hvordan jeg skal vise frem at jeg er forelsket i den andre personen.

Derfor dagdrømmer jeg når jeg har en relasjon og til sommeren er vi gift i tankene mine. Selvsagt er jeg ugift neste sommer også, for det er bare jeg som vet at jeg er forelska. Det eksploderer inni meg og jeg begynner å planlegge hus og barn og hvilken farge jeg ikke skal ha på soverommet vårt.

Forelskelse modnes over tid, og går over til følelser som respekt og medfølelse som gjør at parforhold kan være gjensidige og stabile og bli til boforhold. Jeg får disse følelsene sammen med forelskelsen og det blir en grøt jeg blir ganske forvirret av. Jeg er jo ikke en robot som kan styre meg inn på rett kanal for forelskelse og forbli der. Jeg hopper et steg fram, ja hvilke gardiner skal vi ha?

Jeg har følelser! Noen kan komme til å tråkke på dem, for de vet ikke at jeg er sårbar og full av følelser der jeg bare smiler lurt. Det handler om kommunikasjon og villedende kroppsspråk. Mange med Asperger syndrom sliter både med å formidle med sin egen kropp og å lese andres kroppsspråk. Jeg kan også risikere og overtolke, for eksempel tro at noen er sinte uten at de er det.

Jeg er famlende i kjærlighetslivet. Jeg vet ikke hvordan jeg skal leve det. Så jeg lar være. Det blir ikke menneskearten videreført av. Noen andre må gjøre jobben. Sorry Mc (Donalds). Jeg går ikke på kafé, jeg går ikke på date, jeg skåler ikke i champagne med jordbær på i et hotellrom med dobbeltseng og hvite dyner. Jeg inviterer deg ikke inn. Jeg er utelukket. Men jeg ville bare si det likevel, at jeg også blir forelska. Skjønner du tegningen?

7 kommentarer om “De med Asperger forelsker seg også!

 1. Forelskelse er deilig i seg selv. Selv har jeg også holdt det for meg selv, endel ganger, når jeg har vært forelska, nettopp på grunn av det der med å ta det skrittet fullt ut, jeg har i stor grad overlatt det til den annen part å ta initiativet. Noen kjærester har jeg allikevel hatt, da, den første da jeg var 12 år gammel. Men da pga at gutten tok initiativet der jeg ikke hverken turde eller visste hvordan. Her er den kjærlighetsvisen som jeg, kanskje, syns er den fineste, av Lillebjørn Nilsen. :

  En annen en jeg syns også er svært fin, er denne av Alf Prøysen:

  Og av Janis Joplin:

  Likt av 3 personer

 2. Det du beskriver er helt vanlig for mange når de er forelsket. Jeg har ingen diagnoser og kan beskrive alt du gjør her fra mitt eget liv og egne erfaringer med forelskelse. Fx, fantasi og dagdrømmer er høyst ordinære deler av det å være forelsket for alle. Poenget er at alle tingene du beskriver ikke har noe som helst med asperger å gjøre. Å være forelsket er komplisert innvendig kjemi for absolutt alle. Du er mer normal og vanlig enn du selv tror. Du liker å være «spesiell».

  Liker

   1. Takk, ja alle er forskjellige, også vi med Asperger er veldig forskjellige. Men det er noen fellestrekk som går på det sosiale vi ofte har til felles. Derfor våget jeg meg på dette med forelskelse. Noen tror at de med Asperger ikke har følelser eller empati. Det har vi!

    Likt av 2 personer

  1. Skjønner ikke helt hvor du tok den fra og må spørre om du i det hele tatt har lest postene til Helene. Blir provosert av at du beskylder henne for å ville være «spesiell». Er det noe aspergere sjelden vil så er det å være så forskjellige som vi er.
   Forelskelse for en Asperberger er helt nødt til å skille seg fra den for ikke-Aspergere på grunn av skillet mellom følelser og kroppsspråket vårt. For ikke å snakke om tolkingen av den andres kroppsspråk.

   Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s