asperger syndrom · bokanmeldse

Å leve med Asperger (bokanmeldelse)

Forfatter: Dinay Murray (red)
Tittel: Å leve med Asperger – Åpenhet, selvtillit, diagnostisering
Forlag: Damm
År: 2006
Sider: 326

Dette er boka med stor A for Asperger syndrom. Den er en anerkjennelse til oss på spekteret. Det er en bok som får meg til å føle at jeg hører til, og egentlig er en del av resten av samfunnet. Jeg er litt annerledes og får tips til hvordan jeg kan være åpen om det. Og så lukker jeg boka og oppsummerer:

Takk. Takk for at alle forfatterne i boka er så åpne og ærlige. Takk for at de veier for og imot åpenhet. Takk for at de viser meg hvilke problemer jeg kan havne opp i med myndighetspersoner. Takk for at de gir meg rom til å være meg, og tipser meg til å utruste meg selv med et kort der det står at jeg har Asperger syndrom, i tilfelle rottefelle. Takk for forståelsen og tanken om forutsigbarhet i det uforutsigbare samfunnet.

Jeg husker en gang i Moskva, jeg ble stoppet og bedt om å vise pass. Jeg visste ikke da at jeg hadde Asperger syndrom. Men den russiske husverten fikk sagt at jeg var fra Norge. Men å ha Asperger syndrom er nettopp litt sånn: Å være i et fremmed land hele tiden.

Jeg kysset en politimann på kinnet i russetiden. For de fleste andre, var dette en ubetydelig hendelse de alle gjorde for å få en knute i russelua. For meg var det et brudd på lovverket. Og slike opplevelser, gror seg fast i meg. Kunne noen fortalt meg at det ikke var forbudt selv om det ikke var kjærlighet? Jeg har mange problemer med rett og galt, og føler ofte at jeg gjør noe galt.

Boka forteller meg at vi ikke alltid er klar over konsekvensene ved oppførselen vår. Andre ganger, som med russeknuten, er jeg oversensitiv. Det handler, som boka også får fram, at jeg tar lover og regler bokstavelige. Jeg er lite fleksibel i tanker og adferd.

Boka tar for seg rom for misforståelse og rom for å bli misforstått. Den finner også andre måter å forklare problemene sine på enn å bruke diagnosen, for å unngå å bli stemplet. Det kan gå an å si at man jobber bedre når det er stille, så man lukker døra til kontoret. Sårbarheten for andres lyder og lukter, trenger man ikke forklare da gjennom diagnosen. Man har funnet sin måte å si det på.

levemedasperger

3 kommentarer om “Å leve med Asperger (bokanmeldelse)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s