asperger syndrom · bokstavelig tolkning

La oss snakke om høns

Noen sier at mange med Asperger syndrom sliter med å forstå metaforer og tar de helt bokstavlig. Et eksempel er et barn som blir engstelig på skolen når det er snakk om at fire fjær blir til fem høns, og deretter sluttes det å snakke om høns. Hvorfor snakker ikke klassen mer om hønene? Hvorfor var det bare én enkelt setning?

Men denne forvirringen kan unngås med at vi får lov å leve i metaforene, slik jeg ser det. La oss fullføre rekkevidden av uttrykket. La oss se hvordan et rykte vokser. Trenger vi høner for å forstå, så gi oss dem (eller tegn på tavla eller pek i ei bildebok).

chicken-1289803_640Foto: Pixabay

Noen med Asperger,
svarer på spørsmål der det forventes at man skal regere med handling og ikke bare svare. Som «kan du sende meg eggene?» besvart med «Ja,» og så skjønner ikke personen med Asperger at det faktisk er å sende eggene man skal, ikke svare på om man har ferdigheten inne.

Jeg går ut. Dette fenomenet har ikke rammet meg. Selv er jeg også ganske god på metaforer. Men jeg lever meg veldig inn i dem, som uttrykket koser seg glugg i hjel. Skal noen dø?

Jeg tolker og går metaforene etter sømmene. Og så syr jeg, eller lar legen sy mener jeg, på en kropp preget av selvskading. Jeg kan ikke alltid akseptere meg selv. Og slik danser språket og livet på haltende føtter. Vi forstår ikke bestandig hverandre, du og jeg.

Du sier ofte jeg skal spise litt. Skal jeg ikke spise mye? Eller normalt? Jeg har tatt med meg alle ordene i setningen din. Du sier også sov godt og ha en fin dag uten å mene noe mer med det enn «hade». Jeg har en pedantisk forståelse av utsagn. Litt mat, er det mindre enn et måltid? Spørsmålet er ikke retorisk. Jeg vet virkelig ikke hva du mener.

Reklamer

2 kommentarer om “La oss snakke om høns

  1. Du setter tankene mine i sving, jeg morer meg over ordtak og uttrykk som kan tolkes bokstavelig. (Ps: Jeg syntes som liten det var aldeles motbydelig, når noen sa at jeg var som snytt ut av nesa til mamma…)

    Likt av 1 person

  2. E’n ting jeg hater er når folk overdriver som i for eksempel i reklame. Om at alt er mulig og så videre eller at dette produktet er helt perfekt. Tar jeg det på alvor blir jeg skuffet. Jeg er ingen Gud og kan ikke alt. Ikke at jeg tar alt bokstavelig, men likevel.

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s