asperger syndrom · sosialt

Solitude and lonliness

Ensomhet har to ord på engelsk. Det burde vi hatt i det norske språket også. Det er ikke rart det oppstår misforståelser når ordet ikke beskriver om det er positivt eller negativt, frivillig eller uønsket.

På engelsk har vi altså solitude og lonliness. Jeg får ulike bilder i hodet mitt av de to ordene. Lonliness gjør vondt, er negativt og ofte uønsket. Solitude kan handle om å gå solo. (Jeg får snart ei solo-lue som jeg skal formidle det med).

Jeg tenker videre på solitude. Jeg spiller opp og synger solo! Så kommer jeg på sangstemmen jeg ikke har og de forlatte musikkinstrumentene og fløytene etter 17. mai, de som er endags bruk. De hører mer til lonliness: Den triste ensomheten.

Det er lett for nevrotypiske å si at jeg misforstår når de er sammen med meg. Det er så mange samtaler de fører med meg og jeg kan jo svare og være i dialog hele døgnet. Jeg er jo ikke alene!  Jeg kjenner meg likevel ensom, ergo jeg blir misforstått. Lonliness, sier jeg til meg selv. Og da sier de at jeg misforstår. Jeg er så lite alene som det går an. Men jeg er likevel ensom, og de skjønner det ikke. Misforståelsen lever.

Solitude derimot, ser jeg for meg som en sterk skikkelse som står for den hun er, reiser seg fra flokken og trer opp og ut i samfunnet. Jeg vil være henne, i morgen vil jeg være henne. I morgen var jeg alltid en løve, skrev Lauveng og i dag trenger jeg en løveflokk å tilhøre. Noen som tar vare på meg. Som løvetennene står sammen.

Dette passer godt med det boka «Sex, kjærlighet og Asperger syndrom» av Inger Jalakas formidler: Mennesker med Asperger fortrolige både med lonliness, den tunge grå ensomheten, og solitude. På den ene siden savner de nærhet til andre mennesker som nevrotypiske tar som en selvfølge, på den andre siden har de behov for å trekke seg unna resten av verden. Da driver vi ofte med spesialinteressene våre. Knips (foto).

heidi17mai4.jpg

Reklamer

4 kommentarer om “Solitude and lonliness

  1. Jeg mener at vi HAR to ord på norsk også: ensom ( negativt ladet) og aleine (nøytralt ladet). Ensomhet er det samme som loneliness. Men aleine ( eller enslig) tilsvarer kanskje ikke helt solitude , for aleine er et adverb, mens solitude er et substantiv.
    Men jeg følger deg i dine definisjoner av loneliness og solitude. Loneliness er sår og tung, mens solitude er en valgt tilstand………

    Likt av 1 person

  2. Og selve ordet autisme (av gresk: auto:selv) beskriver jo en tilbaketrekning fra verden inn i selvet. Autismen kan være uhensiktsmessig noen ganger, og på sin plass andre ganger. Verdenen inni mitt hode de gangene jeg er tilbaketrukket i fra verden, er ingen dårlig verden, såvidt ingen nevrotypiske har fått tuklet med den på ei stund, og dermed gjort den ihvertfall midlertidig dårlig.

    Likt av 2 personer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s