asperger syndrom

To tøffe typer

Aspergere er som alle andre mennesker svært forskjellige fra hverandre. Men jeg har likevel på min vei mot å forstå meg selv og andre med Asperger funnet to hovedtyper:

1. De som kan masse fakta (memorerer den) om et eller flere emner (som kanskje resten av verden kan svært lite eller ingenting om) og ofte snakker nærmest monologer om dem. 

Over til neste gruppe (å vente på tur er forresten ikke alltid vår sterke side):

2. De kreative, som assosierer, skaper og kanskje deler (gjerne innen kunst, musikk, litteratur).

Jeg er i gruppe nummer to, og har bare småtrekk fra gruppe nummer en. Her i gruppe to, skriver jeg, fotograferer, redigerer bildene mine inn mot noe kunstnerisk og litteraturen min er av og til på et kunst-nivå i sin særegne prosastil. Jeg har også skapt kreasjoner med ull og tråd og leire. Jeg begynte tidlig og slutter sent. Kanskje aldri.

Når jeg skriver prosa, kan jeg skrive og skrive. Det kan bli altoppslukende. Det samme når jeg fotograferer. Jeg skaper liv! Gjenstander begynner å smile om jeg bytter kameravinkel. Døde bokstaver begynner å hoppe og danse og fortelle og formidle og jeg sitter med kontrollen nesten uten å vite det! Ordene synger av seg selv. Det er magisk. Jeg er heldig som opplever dette. Noen ganger er det godt å ha Asperger syndrom.

Få ting forstyrrer meg i sonen. Jeg har lært meg å leve med at personalet snakker med hverandre når jeg fotograferer. Det er visst normalt å ordveksle. Jeg fokuserer inn kameraet, leker med macro, gjør det til maxi. En dukke tar av seg parykken og har kreft. En sykepleier sa en gang at dukkene mine hadde vært fine på en kreftavdeling. De er så vakte og lar meg skape.

Noen med Asperger har mye å si, andre lite. Noen av oss kan sitte stille en hel dag ELLER skravle hull i hodet på deg med våre spesialinteresser. Jeg bombarderer gjerne med litt reklame. Der har jeg full kontroll! Det er en type smalltalk jeg mestrer fordi den er så håndfast og konkret. La meg konkretisere:

Har du sjekka Meny? De har to kundeaviser per uke. De leder i ukeavisene. De er ledende på ferskvare. Jeg har sjekka Diplom-is. Jeg vet alt om ny is sitt kaloriinnhold. Likevel er det det kreative jeg er god på. Jeg kan bare ikke stoppe å finne info jeg kan «smalltalke» om. Derfor Coop, Meny og Europris. Det gjør dagene mine enklere å gjennomføre.

totoffetyperFoto: To ulike jenter, dukker av Irrealdoll.

Reklame

6 kommentarer om “To tøffe typer

 1. Jeg tror jeg kan være begge deler, dvs. interessene mine er ikke så sære, i den forstand, men jeg kunne nok holdt et helt foredrag (og har gjort det, også, gjentatte ganger) om viktigheten av å protestere mot TISA/TTIP, EØS og EU. Her fra en demonstrasjon der jeg deltok (jeg kom fasjonabelt sent, som så og si alltid, men jeg VAR der. Både da, og for ikke så lenge siden. Linker her:

  http://ny1.no/2015/10/11/norsk-demonstrasjon-mot-tisattip-dekkes-ikke-av-norsk-media/

  I dag holdes det avstemning, for øvrig, i stortinget, om hvorvidt Norge skal avstå suverenitet over norsk finansnæring til Brussel, dette vil kreve 3/4 -dels flertall i stortinget og regjeringa for at dette skal kunne gjennomføres, siden det påvirker grunnloven.

  Jeg holder pusten og håper på at politikerne ser fornuften i å avstå, og dermed sette norske bankinnskudd i fare, ved at vi eventuelt forplikter oss som nasjon til å redde utenlandske banker, og at bankinnskuddsgarantien vil bli redusert fra 2 mill, ned til 100 000 EURO (pr dags dato ca. 932 000 norske kroner). Altså at norske private sparere kan miste alt over 932 000 kr. i bankinnskudd, hvis en bank går konkurs.

  Og akk, så trengte jeg ikke å holde pusten lenger, for nå er svineriet vedtatt…..!….

  http://www.abcnyheter.no/penger/okonomi/2016/06/13/195222767/stortinget-vedtar-legge-finanstilsynet-under-brussel

  Ikke at jeg personlig nok noengang vil få så mye innskudd i banken som 932 000 kr, da, tror jeg, men noen kan jo bli rammet av dette her.

  Og Knut Nærum skrev en bra artikkel om dette i klassekampen nylig:

  http://www.dagbladet.no/kultur/her-ma-noen-ha-sagt-fokk-de-ufodte-hva-har-de-noensinne-gjort-for-meg/60141248

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s