asperger syndrom · sosialt

Kommunikasjonsferdigheter

I dag ser jeg på hvordan jeg kommuniserer med andre mennesker. Noe er typisk meg, noe er helt typisk for en person med Asperger syndrom. Ingen av oss er helt like. Noen mestrer kommunikasjon bedre, noen dårligere. Noen er gode muntlige, mens andre må frem med tastaturet. 

Når jeg snakker med andre, kan jeg virke veldig lite interessert i hvordan andre har det (spesielt muntlig, skriftlig har jeg lettere for å ramse opp fraser av spørsmål). Grunnen er at de uansett har en annen skala enn meg på hva som er bra og dårlig, så hvordan skal jeg forholde meg til om de har en dårlig dag? hvis det er svaret på «Hvordan har du det i dag?» Eller hva med en god dag, skal jeg smile og si: «Det er jeg glad for å høre?» Det faller seg ikke naturlig for meg.

Når jeg snakker med andre, ser jeg de svært sjelden i øynene. Det betyr ikke at jeg ikke lytter, men at jeg kommuniserer annerledes. Jeg bruker ord og syns ord holder. Du kan få «hei» av meg, «takk» av meg og «på gjensyn» av meg. Det finnes et ord for det meste fysiske, men ikke følelsene mine. Derfor må du skjønne at noen ganger eksploderer jeg eller resignerer. Jeg kommuniserer annerledes når jeg ikke har ord for hvordan jeg har det, som at jeg egentlig bare er kjemperedd og derfor sint, og jeg kan ikke kan snakke med øynene mine. (Les: Hvis blikk kunne drepe.)

Noen ganger når jeg snakker med deg og andre, korrigerer jeg dere når de snakker. Du sier ofte «når» mens det heter da i den sammenhengen du brukte når. Slike feil skurrer i hodet mitt, som en feilinnstilt radio. Og du kan for all del ikke si hvem skuff! Det heter hvilken skuff. Jeg kan bli ganske irrasjonell og glemme helheten i samtalen vår om du bruker ordene feil. Det hjelper ikke at du har et snilt blikk, for det ser jeg ikke. Jeg ser deg jo ikke i øynene, men på skoa. Jeg kjenner lusa på gangen. Men noen ganger, i tv-serie på dvd-spilleren og tv-skjermen, zoomer kameramannen inn på øynene. Derfor vet jeg at Doktor House har blå øyne.

Noen ganger i en samtale, bruker jeg lang tid på å svare på det du spør om. Da kan det oppstå brudd i kommunikasjonen og jeg hopper over til et annet emne, akkurat som jeg gjorde med doktor House. Det handlet jo ikke om at han hadde snilt eller drepende blikk. Det var bare øyne som ledet meg over på blikkontakt uten å se noen i øynene selv. Du vet heller ikke alltid hvorfor jeg plutselig snakker om kakeoppskrifter! Det er fordi jeg vet du liker dem. Kake, bake, søte, dyppe dem i fløte. Du liker også et godt kjøp, så en reklame kan jeg godt gjenfortelle. Spar har 40 prosent på multipakk is.

Noen ganger, sier jeg rett ut hva jeg mener uten at det er så pent. I dag fikk jeg kjeft for det. Det hjalp visst ikke at det jeg sa var sant. Jeg var ufin. Jeg tolket uønsket og prøvde desperat å slette meg selv fra kroppen min. Det er sånn jeg gjør når jeg kjenner meg tråkket på – blir stille eller selvskadende. Jeg retter alt innover som jeg skulle ta utover. Kanskje velter jeg riktignok en kaffekopp. Og så, så har den andre parten vunnet og jeg har tapt. Den er akseptert, jeg er uakseptabel. Jeg fikk ikke holdt meg tilbake i tide. Sånn er det for meg, å kommunisere med Asperger syndrom og les:

Noen ganger, stopper ordene helt opp. De er rett og slett ikke tilgjengelige for meg. Jeg kan sparke og slå eller sitte apatisk. Jeg vet ikke hva som er best eller verst. Men dømme meg, står du fritt til. Takk for «den gode samtalen»!

P.S SPISS gir forresten ut en boks med samtalekort til høsten. Kanskje noe for deg og de du bryr deg om, som utgangspunkt for en samtale med en med Asperger syndrom? Jeg smiler, uten å føle noe: Apatisk. Men trøtt, lei, redd. Alt på en gang. Jeg sier ingenting. Tause Birgitte.

blogg.jpgDukke av Nefer Kane

4 kommentarer om “Kommunikasjonsferdigheter

 1. Det er ikke lett å være perfekt, og det er heller ingen som greier det. For meg hender det også at jeg kan få kjeft, eller ønske meg å få kjeft, ihvertfall, og de gangene så syns jeg selv at jeg har fortjent den kjeften, når jeg ikke har vært snill. Men ingen greier å alltid være snill, da ville det renne over. Mange dråper små må man slippe på, kanskje må man ut og gå.

  En episode husker jeg nå, da jeg var særlig sint, og øynene mine, de kan, dessverre, skremme fanden på flatmark, de, hvis jeg blir tilstrekkelig sint. Og ei stund så hendte det jeg ble sint av lite eller ingenting. Min forlovede, dengangen, kom meg i møte, det hadde skjedd en misforståelse hva angikk hvor vi skulle være, og når de skulle være der, så jeg hadde lett etter ham. Der jeg kom gående, så trodde min eks at jeg smilte til ham. Men det gjorde jeg ikke, jeg snerret nærmest……men da synes jo også tennene, sånn at på litt avstand så syntes ikke det. At min eks, da, ikke tok snippesken sin og forsvant for evig og alltid ut av livet mitt, er mer enn jeg kan begripe, i ettertid, for jeg var fullstendig urimelig, urettferdig, og jeg hadde ikke rett til å bli så sinna.

  Heldigvis finnes det tilgivelse her i verden. ❤

  Liker

 2. Det som er synd, er jo at alle som IKKE vet at du har Asperger, de har ingen forutsetninger for å forstå hvorfor du reagerer (eller IKKE reagerer) slik som du gjør. Så det er klart at noen blir såret, at det oppstår misforståelser, at du kan virke uinteressert i hva andre sier osv. Og det er vel slett ikke bestandig du kan ,- eller orker, – å komme med forklaringer. Så kommunikasjon kan være veldig vanskelig, det forstår jeg!
  Bloggen din er jo et bidrag til opplysning, så vi får håpe påseilte at flere og flere forstår…….

  Likt av 1 person

  1. Tusen takk for tilbakemelding. Du har helt rett. Det er ikke alle som kan forstå, og jeg forventer det heller ikke. Det er ikke så lett for andre eller meg selv dette med kommunikasjon med meg og andre mennesker. Men jeg er her og jeg prøver å skrive, beskrive, dele, informere. Noen dager er jeg god på det, andre ganger kan det være vanskeligere å fatte hva jeg egentlig prøver å si. Jeg opplever at du veldig ofte forstår meg når du leser, fordi jeg skriver om det som er utfordringene mine. Takk for at du er der, leser og kommenterer!

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s