asperger syndrom · tilleggsvansker

Å ønske seg selv smerte

Noen med asperger syndrom, skader seg selv. Jeg skal ikke skrive noe innlegg om hvordan man skader seg selv, hvilke metoder enkelte har, men i stedet hvordan man klarer å overleve. For selvskading er mange ganger en misforstått overlevelsesstrategi: Vi kan ikke styre hva verden utsetter oss for samme hvor stort kontrollbehovet vårt kjennes, men vi kan styre hva vi selv utsetter oss for.

Helt siden jeg var fem år ønsket jeg å brekke foten. Falle ned fram huska og brekke foten. Men jeg har sterk beinbygning og jeg landet aldri forkjært nok. Jeg fikk melk til frokost og skoledagen. Også nå som jeg har anoreksi, er kroppen min sterk. Jeg har ikke utviklet benskjørhet som så mange andre anorektikere. Jeg brekker ikke. Men:

Jeg skader meg regelmessig selv om jeg blir passet godt på. Jeg blir passet så godt på at jeg ikke dør. Ergo, jeg overlever. Skadingen hjelper meg å leve, den er som å inngå et kompromiss. Sykehuset vil ikke jeg skal skade meg i det hele tatt, jeg vil skade meg til døde. Men vi lever her, sammen, personalet og jeg og leserne mine og familien min som besøker meg. 

Når jeg har skadet meg, kan jeg legge vekk selvskadingstankene en stund og fokusere på det kreative jeg er god på. Jeg kan noe jeg også! Mer enn å ødelegge meg selv og andre. Jeg er smertelig klar over at jeg gjør det gjennom å skade meg. Men bak all lidelsen sitter en jente og skriver til deg nå. Innimellom skriver hun prosa og dikt også, og noe deler hun med omgivelsene sine. Både bilder og ord. Jeg tar del i mangfoldet. 

Jeg har også ønsket meg å miste mennesker jeg er glad i. Det er forferdelige tanker, men de er mine. Og var jeg forberedt på å miste, ville forandringen bli mindre ved et tap selvom skyldfølelsen ville blitt så stor. Kanskje så stor at jeg kunne dø av den. Det er selvskadingens kompleksitet:

Vi kan dø av den vi prøver å mestre livet med, om vi mister kontrollen. Derfor er det så viktig å fange opp faresignalene hos unge mennesker som desperat prøver å overleve depresjoner eller mistilpassing. Mange med Asperger syndrom er disponert for å få depresjoner og føler at de ikke hører til i samspill med andre i samfunnet vårt. 

Foto: Jeg med asperger syndrom kjenner meg fremmedgjort på jorden og tok dette bildet som illustrasjon på mellom himmel og jord. Der svever jeg som en astronaut om jeg ikke har kameraet mitt og selvskadingen i tankene mine.

2 kommentarer om “Å ønske seg selv smerte

  1. Jeg ønsker meg ikke smerte, tror jeg, hverken fysisk eller psykisk, jeg ønsker meg nok heller milevis vekk fra den, noe som ikke alltid lar seg gjøre. Jeg befinner meg også i et slags prosjekt, et prosjekt der jeg skal trives så godt som jeg får til, og få inn mer glede i livet mitt, til tross for at jeg av asperger-årsaker, huet mitt, og kroppen min isolerer meg endel, på sett og vis, med unntak av å være svært aktiv på sosiale medier. Jeg føler jeg kanskje gjør noe nyttig, på sett og vis, ved å skrive inn tanker og meninger jeg har på bloggen min, blant annet. Kanskje det kan bety noe for noen.

    Det føles på sett og vis litt som å sveve, men samtidig på sett og vis ha bena på gulvet, det å forsøke å få til litt samspill med andre, syns jeg kanskje. Det kan fort bli litt ensidig. Jeg er intens og omstendelig. I det siste så syns jeg kanskje at jeg har funnet litt tilbake til mitt gode humør, om ikke annet. ❤ Og ja, du kan definitiv både å skrive, og å ta bilder! Det er sant som det var sagt i et tidligere innlegg, at du oser av kreativitet! ❤ ❤ ❤ Og jeg må alltid innom for å se hva du har å skrive, om det av og til kan gå noen dager imellom hver gang jeg er innom her, og kommenterer. Ha en så god kveld som du får til! ❤

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s