Uncategorized

Et helt halvt år

Mange med Asperger syndrom, er opptatt av datoer. Når levde Karl den tolvte, når begynte NRK å sende farge-tv, når hadde naboen til naboen bursdag og hvilket år er tante Helga født i? Og søsteren? 1907, 16. desember. Selv har jeg fra jeg var liten alltid vært opptatt av halvtårsdagen min. Den er 18. juli. I dag er jeg trettito og et halvt år.

Det er over et helt halvt år siden jul og julepresanger og juletre og julegris og alt annet som har med jul å gjøre. Jeg skal tenke på det 24. juli. Men først kommer den 22. som er en dato dessverre hele Norge husker. Da tenker hele Norge på et rosehav, tapte ungdommer og sorgtunge familier. Noen tenker også på gjerningsmannen.

En bekjent av meg, med Asperger syndrom, kan en hau datoer for såpeoperaer, tegneserieutgivelser og første og andre verdenskrig. Han er mitt idol på kunnskap fordi han aldri gir opp å formidle kunnskapen sin, selv om jeg faller av. Jeg er ikke så tålmodig som han er i sin formidling. Om folk ikke skjønner hva jeg snakker om når det gjelder prisene på yoghurt, blir jeg stille. Da er de idioter, kort og godt.

Jeg selv sitter igjen med detaljer som tall på hva ting kostet i butikken da jeg var liten. Eventyrbrus 3,90 kr. Fylle opp handlevogna til barneselskap, Helene 5 år. Milkshake 5,90, Happy Meal på McDonalds 35 før man begynte med spise inne/spise ute-priser. Jeg vil heller huske årstall for den kalde krigen enn prislapper. Men det gjør jeg ikke. Det nytter ikke å lære meg noe jeg ikke finner interesse i. I dag er jeg litt interessert i romertall. Jeg er XXXII år. Vennen min var tålmodig og lot meg lære å telle (med).

Hva jeg kan si om halvåret som har passert? Jeg finner interesse i at det er mange interessante mennesker i verden vår og at jeg får lære dem å kjenne, også når jeg er en taus observatør til livet jeg ønsker meg. Jeg har møtt nye og «gamle» mennesker. Jeg prøver å forstå dem. Lære å forstå dem som jeg lærte meg romertallene og mange år før det; alfabetet a, b, c og slutter med å like etter den nakne ø. Men det er vanskelig, når vi har et ulikt perspektiv på mye og ser fra hvert vårt nivå.

Jeg sa høyt og tydelig til behandleren min i dag at mennesker er vanskelige. De er ekstra vanskelige for meg. Relasjoner og samhandling og gjensidig respekt. Alt som skal være innebygd og automatisert. Vi er alle ulike. Ingen voksne jeg kjenner teller halvtårsdagene sine. Jeg gjør! Og i dag vil jeg feire den. Hipp hurra for 18. juli 2016! (Norge i rødt, hvitt og blått og hurra for deg som fyller ditt – og mitt – halve år.)

illustration6balloon

Reklamer

10 kommentarer om “Et helt halvt år

  1. Gratulerer med halvt års dag. Klart man kan feire det….
    Da mine jenter kom til verden feiret vi både måneder og halve år i starten. Hvem sier at det må man slutte med? Feires det som feires kan. En hilsen til deg fra meg.

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s