Uncategorized

Hvor viktig er rutine for meg?

Rutine er så viktig for meg at jeg har hele kalenderen min memorert i hodet, i tillegg til at jeg kan se på den på min Handi Note fra Samsung og hjelpemiddelsentralen. Jeg husker at 19.25 slutter tid med Mac og 19.35 begynner tid til å se på TV-serie på DVD. Jeg husker at jeg skal mate fisken klokken 10. Jeg har dagen min forutsagt og bestemt ned til detaljene.

Likevel, kan noe rokke ved rutinene mine. Et eksempel er besøk. Jeg har jo tid bestemt til for eksempel å sitte på Mac-en når jeg kanskje får besøk – som også er planlagt i god tid. Da kan jeg flytte om på rutinen min, og plassere det som forstyrret rutinen inn på kalenderen. Da hører den nye hendelsen plutselig til likevel.

Likevel, igjen, jeg vet ikke hvem som skal være sammen med meg på neste vakt (det er vaktskifte tre ganger i døgnet). Det gjør det vanskelig å forutse hva jeg skal prate om og/eller om jeg skal være helt stille i 7,5 timer. Denne uforutsigbarheten er roten til angst hver dag. Og det spirer og gror.

Rekkefølge er også ganske viktig. Som at vi kler av meg bukse før genser. At jeg får drikke etter mat og ikke før. At jeg får brettet før jeg får skjea jeg skal spise med. Alle sånne små ting som er så fryktelig store for meg. Tiden som går, gjør meg ikke voksen og klar for å stå på egne bein, vandre videre eller få egne barn.

Når jeg tenker tilbake på barndommen, hadde jeg ikke et like stort behov for rutine. Jeg tror det kommer av at jeg vokste opp i et stabilt hjem og alltid hadde de fire veggene å vende hjem til. Jeg kan likevel huske at jeg ikke likte at korpsøvelsene byttet dag. Bortsett fra det, levde jeg ok og hadde ikke bare angst. Det var angst jeg møtte psykiatrien med i 2003. Da hadde jeg studenthybel langt unna solide foreldre.

En epost eller en kommentar jeg ikke har regnet med, kan snu opp ned på dagen min. Jeg har ikke kontroll på alle menneskene og hvordan de kontakter meg og det legges ikke inn i kalenderen. Jeg aner jo ikke når de finner på å komme! Eller hvordan.

I dag måtte jeg endre på måten jeg betaler utgifter på. En på Finn.no ville ha betaling gjennom Vips. Jeg ble fryktelig stresset siden jeg bare er vant til bankoverføring, kontant eller paypal. Jeg ble satt ut, men jeg greide det. Riktignok fikk jeg en episode der jeg puttet foten i do fordi alt ble så mye og vanskelig for meg.

Rutine er nøkkelen til å holde meg rolig. Når noe uforutsett skjer, vet jeg at jeg snart skal tilbake til kalenderen min igjen. Det hjelper meg med å takle det uforutsette. Jeg holder den gjerne i hånda eller ser bort på den der den ligger på nattbordet fra IKEA i stua, kalenderen, hvis jeg er stresset. Da puster jeg ut.

bw12tidengårDukke: Av Nefer Kane.

Reklamer

En kommentar om “Hvor viktig er rutine for meg?

 1. Selv føler jeg at jeg har vansker med å opprette gode rutiner. Mat syns jeg er et stressmoment, for alt vanskeligere enn å smøre meg brødskiver kan bli nesten uoverkommelig for meg, for tida, så dermed blir det mye brødskiver som blir maten min, med melk eller juice til. Grønnsaker blir det nokså lite av.

  I dag har jeg vært hos legen og tatt blodprøver, deriblant CRP, som sier noe om betennelsestilstanden i kroppen min, i dag var den på 36, som jo ikke er så himla høyt, men hun legesekretæren var ikke helt fornøyd, allikevel, da, så jeg antar hun skal høre med legen, men hun ville gjerne jeg skulle komme igjen på torsdag og få tatt ny sådan. Den gang jeg var innlagt på sykehus med betennelse i hjerteposen, så var CRP på over 300, syns jeg å huske, da var jeg nokså syk og slapp. Men jeg skjønner allikevel at den betennelsesverdien jeg har nå, MED bruk av prednisolon og cellegift, allikevel er litt høy, da, hva blodprøvene ellers viser, vet jeg ikke, men legen kaller meg nok inn hvis det er noen fare, antar jeg.

  Så det er kanskje ikke så rart jeg har sovet endel for tida, det er nok fordi jeg har den betennelsen i kroppen, som hverken er bakteriell eller virus, men altså skyldes den polykondritt-dritten, antakeligvis.

  Tilbake til det med rutiner, så syns jeg det alltid har vært vanskelig å få på plass gode rutiner, ihvertfall hva mat angår.

  Ellers så er jeg nokså rigid på noen punkter, jeg liker ikke at folk flytter rundt på pynt som jeg møysommelig har plassert, for slik jeg har plassert den, slik skal den være, helt til JEG eventuelt flytter på pynten……og det finnes noen andre punkter, også, som jeg kan være litt sta på, men så veldig sta av meg syns jeg allikevel kanskje ikke at jeg er. Jeg kan bli litt stressa hvis det skjer noe litt uforutsett, sånn at assistenten(e) mine kommer senere enn planlagt. Ellers har jeg ikke særlige vansker med å gå vekk fra rutiner, men det er kanskje nettopp fordi jeg ikke har opprettet noen særlige rutiner, det….. 🙂 ❤

  Noen med asperger eller autisme skrev en gang ute på en autismeside, at vedkommende KUNNE være fleksibel, dersom vedkommende fikk beskjed om det på forhånd…..Det syns jeg jo var en litt sånn småvittig replikk, da. 🙂

  Skal du se meg skikkelig frike ut, så er det hvis det skjer noe teknisk galt i leiligheten, og da er det nok at eksempelvis mobiltelefonen eller pc'en slår seg vrang på en eller annen måte, da får jeg nærmest panikk, og det må fikses MOMENTANT….noe som selvsagt ikke alltid lar seg gjøre.
  Men da får jeg nesten garantert en søvnløs natt eller flere, før det altså har blitt fikset.

  Eller hvis jeg ikke finner fram til en eller annen plass, da kan jeg også få panikk. For noen år siden, mer enn 6, tror jeg, var jeg tilstede på sånne hotellseminarer som autismeforeningen arrangerer i Oslo, for aspergere, en gang i året. Jeg kom da, en av disse gangene, heseblesende, med skuldrene heist oppetter ørene, inn på hotellet, og møtte da på Kari Steindal, som jobber ved autismeenheten som spesialpedagog. Hun smilte til meg, og sa: "slapp av, nå er du fremme, nå kan du senke skuldrene dine". Så da slapp jeg de ned med en gang, det var ikke så mye mer enn det, som skulle til, liksom, en vennlig bemerkning og et vennlig blikk. 🙂 ❤

  Det er litt menneskelig varme man trenger, i sånne situasjoner. ❤

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s