asperger syndrom · spesialinteresser

Interesser

Mange tror at folk med Asperger syndrom bare er opptatt av én ting, og gjerne noe litt spesielt som båtmodeller eller noe annet som folk flest ikke enser en tanke. Men ofte har vi flere interesser!

Jeg har riktig nok noen interesser jeg alltid kommer tilbake til og som er faste følgesvenner gjennom livet: Foto, skriving og hund. Andre interesser, kommer og går i faser. Noen av dem er også påvirket av hvem jeg har rundt meg. Har jeg noen å dele reklamepriser med, leser jeg fler annonser enn hvis personen som passer på meg ikke er interessert. Jeg enser andres interesse. Jeg kan også adoptere en interesse.

Jeg er interessert i tall og da kommer tvangen inn. Alt som kan måles i kroner og øre, har verdi for meg. Det som har pengeverdi kan bety mye mer enn en relasjon. Du tror vi er gode venner eller har et sterkt familiebånd, mens jeg bare forstår det båndet om det har en prislapp på seg eller et vekttall (kilo og gram). Da kan jeg telle med.

Jeg kan sitte time ut og time inn med kamera og dukkene mine. Jeg har liten interesse av nyhetsbildet og sånt som kanskje angår folk flest. Det handler ikke om at jeg ikke bryr meg, men jeg bryr meg for mye til at jeg kan ta det inn.

Noen ganger, er det en tv-serie som går til hodet på meg. Jeg må se episodene kronologisk og liker ikke så godt filmer fordi de slutter så fort. To timer og så er uvirkeligheten over. Favorittserien min er Broen og jeg at sett den i rett rekkefølge to ganger. Jeg lever meg inn i karakterene og tok Saga som mellomnavn på Facebook i 60 dager. Til og med fylkeslegen kalte meg Helene Saga.

Nå ser jeg på doktor House som jeg av og til er like slem som. Jeg liker å se på han, for jeg får lov å like han som han er. Det er åtte sesonger. Jeg er på siste disc i sesong fem. Før det var det The Big Bang Theory (ja, jeg elsker Sheldon) jeg så kronologisk fra sesong 1-8. Sesong 9 kommer i september og er forhåndsbestilt.

Når jeg finner en sang jeg liker, hører jeg på den på repeat i timesvis. Det kan gå andre mennesker på nervene mens det er beroliggende for meg. Jeg hører for tiden på «Nær dæ» med Jørn Hoel. Det er hans versjon av Unni Wilhelmsens «Won´t go near you again». Jeg hører og hører. Jeg synger ikke, for det har jeg aldri vært flink til. Interessene mine er gjerne det jeg er god på. Les: Foto og skriving.

Jeg er også en samler.
 Jeg kan ikke eie bare én sesong i en serie og låne resten. Jeg må eie alt. Og jeg må ha flere versjoner av OnePiece. Jeg trenger ikke variasjon som sommerkjole og jeans, det holder med OnePiece i ulike varianter. Jeg har strikkegarn i alle kvaliteter. Jeg setter bøker om Asperger i bokhylla og beundrer at de er så mange.

Jeg stiller radaren inn på noe jeg bryr meg om, som hunden som slikket meg i ansiktet på besøk. Så skriver jeg det ned, eller tar et bilde. Knips.

bilde 2-3

Reklamer

4 kommentarer om “Interesser

 1. Jeg pleide som barn å brette papirbåter, og prøvde å få de så små som mulig. Hekling var nok også en interesse, ei tid, og da fikk jeg utstyrt Barbie-dukkene mine med hjemmeheklede klær, der oppskriften på de klærne også var «hjemmesnekra». Senere ble det pianospilling, som jeg etterhvert gikk lei av, fordi jeg spilte etter noter, og ikke fikk til å spille improvisert, og atter senere ble det maling på lerret, og jeg liker også å forme keramikkfigurer. I det hele tatt formingsaktiviteter kan være greia for meg.

  Jeg kan allikevel ha flere interesser om gangen. Nå, for eksempel, tilbringer jeg en god del tid på internett og facebook, men interessene mine der kan være variable, så det er ikke bare EN og EN ting om gangen, jeg kan variere endel. Ofte ser jeg om og om igjen youtube-videoer, og det samme gjør jeg forresten også med tv-program, for det kan jo hende jeg ser noe nytt i de, dersom de da blir repetert. Repetisjonene tror jeg også kan være litt angstreduserende, kanskje.

  Likt av 1 person

 2. Hei Helene.
  Først vil jeg bare si at jeg synes du er veldig flink til å skrive, og det er modig og sterkt gjort å være asbergerinformator. Du sprer veldig mye kunnskap når du deler som du gjør. Jeg synes også du forklarer veldig godt når du skriver, og jeg liker måten du skriver på. Så fortsett med det hvis du føler at det er en bra ting.

  Jeg vil også si at vi har en del ting felles. Jeg har også anoreksi og slitt med veldig alvorlig selvskading. Da jeg leste artikkelen din i avisa var det som å lese om meg selv. Jeg har også i årevis vært innlagt på tvang med masse reimer/belter. Både år med belter av og på, men også månedsvis med kontinuerlig i belter.
  Så jeg forstår.

  Nå er jeg på bet-behandling i Lier vestre viken.
  Det er en utrolig krevende og tøff jobb hver eneste dag og natt. Men behandlingen fungerer.

  Jeg vet ikke, men kanskje på sikt hadde det vært noe å prøve. Jeg vet ikke. Ville bare nevne det for deg.

  Ha en så fin dag som mulig og hils dukkene dine.

  Likt av 1 person

  1. Takk skal du ha. Jeg er ikke frisk nok for Bet. Men jeg fortsetter å skrive her. Og jeg sender deg all styrke jeg har å by på!Lykke til dag og natt.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s