asperger syndrom

Å gå med solbriller

Jeg liker ikke å endre på utseende mitt. Derfor bruker jeg sjelden solbriller. Men sola er sterk for meg og jeg holder meg helst i skyggen med øynene mine. Kroppen tåler sommervarmen, men ikke blikket mitt. Det liker ikke strålende. Dessuten blir huset så skittent på gulvet når sola skinner inn.

Jeg bruker av og til solbriller, for å kunne gjennomføre en sosial begivenhet. Men bildene mine tar jeg sånn at jeg står i skyggen. Motivet kan være i sola, men ikke jeg. Da jeg var liten, likte jeg ikke sola da vi spiste på terrassen. Noen ganger ble jeg sint på veps og andre insekter som blir late i sola og gikk inn og spiste opp suppa mi eller hva jeg hadde på tallerkenen. Skål med cola-glasset!

Jeg har mentale solbriller. De hjelper meg å se bort fra virkeligheten som er for voldsom og intens for meg. Jeg avleder meg selv med å se på noe konkret som ikke er det viktigste i situasjonen, som et par sko. Og så går jeg videre i samtalen, hvis jeg er i stand til å kommunisere. Kanskje tar jeg bare noen bilder og går inn igjen, uten å delta sosialt i praten til de som følger meg i fototiden min.

Jeg har tilmålt tid til de ulike tingene jeg gjør. Nå titter jeg på Mac-skjermen og deler en lys opplevelse med deg: Skjermen er akkurat passe opplyst innenfra og gardinene skygger for sola og trenger seg ikke på. Jeg trenger meg ikke på deg og setter opp usynlige solbriller mellom oss. Når ingen riktig vet hvor jeg ser, er det lettere å bevege blikket fritt i rommet.

Derfor, for å unngå øyekontakt og kunne se dit jeg vil se og blokkere ut annet, ønsker jeg meg av og til fysiske solbriller selv om jeg misliker forandring av ansiktet. Det positive er jo at de blir nettopp et skjold mellom meg og virkeligheten. Beskytt meg! (P.S Jeg er redd.)

usa-west-1181899_640Foto: Pixabay

Reklamer

2 kommentarer om “Å gå med solbriller

 1. Jeg tror mange bruker solbriller nettopp for å «unngå å bli sett», – eller for å skjule øynene sine. Vanlige solbriller er ikke så mørke at de «stenger helt for blikket», men solbriller med glass som fungerer som speil, – dem kan jeg ikke fordra. For da kan jeg ikke engang skimte øynene innafor brillene, og det liker jeg ikke.

  Hvis du føler at solbriller gir deg en form for trygghet, så er det vel ingenting i veien for å bruke dem, – bortsett fra at du må velge mellom trygghet bak brillene eller utrygghet ved å endre utseende….

  Liker

 2. Noe av min angst for å bevege meg utenfor leiligheta mi, er nettopp at jeg ikke liker å bli sett. Sol og direkte solskinn kan faktisk gjøre meg litt tung til sinns, også, så jeg liker best skygger. Briller har jeg hatt siden jeg var 4 1/2 år gammel, eller som jeg sa da: halv fem. Jeg har ikke alltid mislikt sola og solskinnet, og jeg misliker det ikke direkte nå heller, jeg tåler bare ikke så mye av det før en sky liksom siger innover huet mitt, og legger seg nærmest som en tung bomullsdott der inne.

  Det med utseende er noe merkelige greier, der føyer jeg nevrotypikerne mer enn jeg selv bryr meg så veldig om utseendet mitt. Jeg stiller meg ikke helt likegyldig, allikevel, til hvordan jeg tar meg ut, men mora mi ønsker nok at jeg skulle vært en hel del mer forfengelig. En gang sa hun det rett ut, også, at «har du på deg det der, så GÅR jeg 5 skritt bak deg, altså!….!» Så det ble til at jeg skiftet, jeg var forsåvidt også enig med henne i at det var ikke verdens peneste antrekk jeg da hadde……..det var beige og rett og slett nokså stygt.

  Å handle nye brilleinnfatninger, det er en vanskelig affære, syns jeg, så jeg gjør det så sjelden som mulig, og jeg har en tendens til å velge nokså like innfatninger, bortsett fra i russetida, da hadde jeg noen knall røde «Åge Aleksandersen» – briller, nærmest. De sto bra til russedrakta, da. 🙂 ❤

  I hyllest til solskinnet kommer allikevel her en sang om det:

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s