asperger syndrom · sosialt

De gode nettvennene

Mange blogger om nettroll. Det er trist. Nettroll er ikke verdt oppmerksomheten. De får den. De får blogginnlegg på blogginnlegg om seg. De får høre om ofrenes tårer. De får akkurat det de vil ha.

De som skulle fått et takk og klapp på skuldra, blir glemt og det er ikke sant at ingen nevnt er ingen glemt.Jeg hater det uttrykket! Jeg føler meg glemt når andre nevnes og så kommer den setningen for å dekke «oss andre».

Det samme gjelder med ordene «takk til dere, dere vet hvem dere er.» Jeg er aldri sikker på om det er meg. Kanskje er det aldri meg. Kanskje det er derfor jeg er usikker fordi jeg aldri vet hvordan det er å være en sånn god venn.

Jeg har vært gjennom noen krangler på nett. En av dem styrket vennskapet vårt. Vi kom nærmere hverandre enda vi bare skatt bak hver vår skjerm. Vi er mennesker vi også, selv om vi begge har psykiske sykdommer. Vi trenger hverandre kanskje i enda større grad enn andre, vi trenger et nettverk å spille på!

Jeg trenger noen selv om jeg har Asperger og du tror jeg vil være alene fordi jeg dytter deg fra meg. Jeg har bare problemer med det sosiale samspillet. Så kommer de gode vennene inn i skjermen min og dette blir langt (fordi de fortjener det):

I bloggen de siste dagene, har jeg kjent på kommentarer som virker oppbyggende, støttende og rett og slett gode! Takk til hun som lærer seg og kjenne min situasjon med omveien oversette fra norsk til engelsk. Men jeg sier ikke «ingen nevnt og ingen glemt» og fortsetter med å nyansere:

Takk til hun som spiser samtidig med meg og er støttespiller (ja, vi har krangla men det gjør ingenting). Takk til han som kjenner seg igjen i meg. Takk til hun som har en sønn som ordene mine kan snakke litt for.

Takk til familien som ikke gir slipp samme hvor svart jeg skriver. Takk til hun som har Asperger selv og deler av erfaringer og leter fram passende sanger. Emotion icons forteller deg hvordan jeg har det, og du sender et hjerte tilbake. Empati utløst! Takk.

Sammen bygges (inter)nettverk. Et univers og bindeledd for sånne som meg som mangler noe i muntlig, sosial kommunikasjon og har lite eller ingen utemuligheter. Du kan jo ikke få møte meg på kafé! Beklager så mye og jeg kjenner på avmakt.

Men fordi du er en god nettvenn fungerer vennskapet likevel på World Wide Web. Vi deler to knekkebrød på Facebook. Velkommen, sett deg ned mens jeg gjør det. Jeg smiler og ler. Det er så gøy å skrive om oss! Vi deler så mange opplevelser, tekster, ord, bilder og historier ingen andre kan.

network-1433045_640
Bilde: Pixabay

Reklamer

10 kommentarer om “De gode nettvennene

 1. ….og tusen takk til deg for dette innlegget; no veit ikkje eg om eg er rekna blant dei gode nettvennene du snakker om, men eg vel å tru det (i all min egosentriske glede 😛 ) og legg ved eit takk til deg for å vere ein god nettvenn for meg, uavhengig av om eg er inkludert i dette svært vakre og hjartevarmande innlegget eller ikkje 🙂

  Likt av 1 person

 2. Godt skrevet!

  Og troll på nett, bare å la være å mate dem det (aka ikke skriv til dem eller om dem) 🙂 Troll har det med å kjede seg fort når de ikke får oppmerksomhet. Tror jaggu meg jeg skal sende bloggen din til mitt søskenebarn, hun har en liten gutt med asberger. Hun vet jo at min bror har det, men han prater ca. aldri om diagnosen sin. Men via deg, kanskje hun vil få bedre forståelse for guttungen. Alle er forskjellig, men det hjelper å lese litt.

  Ha en kjempefin dag flotte, sterke du ❤

  Likt av 2 personer

 3. Hei igjen og tusen takk for enda en flott beskrivelse av dine utfordringer. Det er som om jeg ser min sønn gjennom deg og dine ord. Jeg så hvordan han vokste da han ble kjent med deg. Han var ikke lenger alene og gjennom deg fikk han satt ord på dethar følte. Du hjalp han mye…..takk for at du er den du er,

  Likt av 2 personer

 4. Thank you, Helene. I agree there are problems with any online communication because it can be invaded by those people who are, for some purpose of their own, trying to invade other people’s online space, those people can be troublesome and mess up good communication between other people. I don’t know how much bother you have had with these online «trolls» but fortunately you cope well and your blog reaches those people who are helped by your words and by those who can reciprocate by speaking with you online.
  I am one of the people who sometimes struggles with the translation from Norwegian to English because sometimes the meaning can be altered in translation. Google is a literal machine but it doesn’t interpret meaning!
  Still the overall meaning usually still comes over and we can ask about any phrases we are uncertain about.
  I totally understand when you say you are not a loner but cannot communicate well enough to socialise. That is true of so many people and it can be understood in any language or interpretation.
  Thanks for your thoughtful way of showing your readers that you notice us all and value everyone.

  Likt av 1 person

 5. Så fint innlegg, Helene! Og det er sant som du sier, nettroll er ikke verdt oppmerksomhet – vi må sette fokus på de som er gode, og som gir oss glede.

  Uttrykket «ingen nevnt er ingen glemt» liker jeg ikke selv.

  Jeg er glad for at jeg ganske tilfeldig kom over bloggen din for en god stund siden nå. Du har gitt meg mye, både med innleggene dine og ord til meg personlig. Du får meg til å tenke i ny baner, og har en unik måte å se verden på. Fortsett slik 🙂

  Likt av 3 personer

 6. Tusen takk for så fine ord om nettvenner i dag. Og takk selv. ❤

  Det kommer jo en sang i dag, også, da. ❤

  Først et dikt av Inger Hagerup om tall og bokstaver. ❤

  Bokstav

  Tallene og bokstavene
  møttes en dag
  og ville slåss.
  Vi vinner alltid,
  sa tallene.
  Vi gir oss aldri,
  sa bokstavene.
  Dermed lå de der
  hulter til bulter.

  Inger Hagerup

  Likt av 1 person

 7. Takk til deg Helene. Det var godt å lese dette innlegget ditt. Jeg sier som jeg tror jeg har sagt før. Takk for at du er deg. Selv gode venner har krangler iblant, men det kan også virke oppbyggende, siden man ikke bare jatter med, men tør å ha egne meninger.
  Jeg er glad du finnes. Støtter så godt jeg kan herfra.

  KLEM

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s