asperger syndrom

Ikke noe snikk snakk

Mange med Asperger syndrom synes smalltalk kan være vanskelig. Det kan ende med monologer der vi snakker uten å slippe til deg om et emne eller stillhet med enstavelses-svar til det du har å meddele oss. Det betyr ikke at vi ikke ønsker å oppleve en gjensidig samtale med innhold. Med FuelBoxen som verktøykasse kan vi oppnå en slik samtale. Alle trenger å bli sett og hørt. Nå kan vi bli det, på like premisser!

Gjensidighet i samtalen er viktig for å skape gode relasjoner og vi vet at mange med Asperger sliter med relasjoner, det å våge å stole på noen og å oppleve likeverd. I FuelBoxen trekker man ut spørsmål man kan drøfte sammen. Før vi kan bruke samtaler til å arbeide med vanskelige temaerer det viktig å etablere et godt samtaleklima. Med FuelBox blir behovet mitt for å bli sett og respektert på linje med andre mennesker imøtekommet og tatt hensyn til.

Jeg satte meg ned med samtaleboksen FuelBox fra SPISS forlag og behandleren min. Boksen inneholder 170 kort med spørsmål. Spørsmålene holder samtalen i gang og blir som en tredje part som kommer med initiativet. Jeg snakket! Behandleren min snakket om det samme. Jeg ble ikke passiv men deltakende. Jeg er i ekstase nå fordi det var beste samtalen på evigheter.

Først ville jeg bare presentere behandleren min ovenfor spørsmålsboksen (eller omvendt), men siden vil jeg jobbe med den hver uke. Dette var en kul dialog. Begge skal svare på spørsmålene, for boksen er ikke et forhør. Det skal være gjensidighet hele veien. Men det er lov å si «pass» hvis man ikke vil eller kan svare eller hvis spørsmålet ikke er relevant.

Kortene er laget og skreddersydd for å kunne brukes i samtalegrupper for ungdom og voksne med ASD, i samtaler mellom fagfolk og personer med ASD, i klasser i ungdomsskole, videregående og høyskole og i ellers der det er viktig å skape trygg, god og gjensidig ramme rundt en samtale. Jeg og behandleren min tok to spørsmål i dag og er igang. Jeg gleder meg til å fylle rommet med samtale neste onsdag.

Kortene er kategorisert i ti emner. De inneholder spørsmål det kan være nyttig å jobbe utifra om man har samtale som metode. Kategoriene er: Jobb og skole, Hjemmeværende, Relasjoner, Minefelt, Meg, Forandringer, Følelser, Fremtid, Fortid og nåtid, Meninger, Holdninger, Verdier og Autisme/Asperger syndrom.

Spørsmål man kan støte på er «Hva vil det si å være en god venn?» «Hvordan føles det når du opplever at folk virkelig forstår deg?» «Hva er bra med å være åpen om Asperger/autisme? Det siste trakk vi ut i dag, og da jeg svarte følte jeg meg litt bedre. Og enda bedre følte jeg meg da jeg diskuterte det med behandleren min og han trakk frem hva som var bra! Vi fikk sammen også frem at noen vil si man gjemmer seg bak diagnosen. Det er ikke sant. Det er bare en aspergersk måte å forklare hvordan man fungerer på: «Jeg gjør sånn fordi jeg har Asperger.»

Screen Shot 2016-08-23 at 14.30.48

 

Reklamer

10 kommentarer om “Ikke noe snikk snakk

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s