asperger syndrom · sosialt · spesialinteresser

Skal vi være venner?

Vennskap i barneårene er ofte basert på felles interesser. Derfor trenger barn med Asperger syndrom også å møte barn med de samme evnene og interessene som de selv har.

Jeg kunne ønske jeg skjønte at dyr var min interesse, ikke bare å gå tur med hunden, leke med henne og gråte i pelsen hennes. Jeg kunne ønske jeg fanget opp at jeg var god med dyr og at jeg hadde gått på dressurkurs med andre som likte hund.

Det er ikke alltid så lett å bli tatt opp i vennegjenger som allerede eksisterer. Jeg husker jeg prøvde å få ta følge med noen til skolen. Men jeg var ikke ønsket. Jeg var ikke riktig med i gjengen. Noen ganger dro de til skolen før eller etter avtalt tid for å unngå meg. Bare med hunden min, kunne jeg stole på at noen var der. Hunden var der. Voff. Jeg skulle forstått!

Det var også den eneste gangen jeg sa ifra om mobbing: Da en gutt på skoleveien kastet stein på hunden min. Da sa jeg fra. Da hadde jeg noen å snakke for. Men læreren brydde seg ikke, for det var utenfor skoletid. Hun ville ikke blande seg inn i fritiden vår.

Etter skoletid, var det bestevenner som var sammen. Jeg hadde aldri noen som hadde meg til bestevenn tror jeg, men jeg hadde perioder der jeg veldig gjerne ønsket å være bestevennen til noen. Derfor ble jeg også mange ganger sønderknust gjennom oppveksten.

Det er vanskelig å vokse opp. Når man ikke vokser jevnt med jevnaldrende, er det enda vanskeligere. Intelligensen min var på topp, men ikke evnen til å sosialt omgås. Jeg husker 18 års dagen der jeg gav en felles gave helt selv. Jeg ventet ikke på at de andre som hadde vært med på å betale spillet kom. Jeg ble hatet som resultat. Payback time! Uten at jeg helt skjønte at jeg gjorde noe galt før det var for sent.

Jeg spør i dag: Skal vi være venner? Det går an på facebook. Men i real life blir det kleint. Og jeg vet ikke engang hva kleint betyr.

mady5Dukke: Twigling.

Reklamer

10 kommentarer om “Skal vi være venner?

 1. Hei. Dette med vennskap er vanskelig. Vet at min datter savner en venninne med samme interesser. Foto, hest, katt, tur i skogen, plukke sopp og bær, skrive historier på nett. Hun hadde en nær venninne da de gikk på skolen, men hun ble sur da min datter fikk flere følgere til sine historier på nettet. Savnet har vært der siden. Hun har en god kompis ( gutt ) men han er ikke like boklig flink som henne, og deler ikke interessen hennes for å skrive historier og lese bøker- Så savnet etter en å snakke med på telefon på kveldene er der hele tiden. En som er på samme nivå.
  Jeg kan støtte og være der, men det er ikke det samme som å ha en bestevenn / bestevenninne. Facebook kan aldri bli det samme som å fysisk være sammen med noen, ha noen å snakke med.
  Takk for at du skriver

  Likt av 1 person

  1. Takk for at du forteller. Nettet blir ikke det samme. Jeg vet ikke hvem som ville kommet i begravelsen min, for ingen andre enn familien kommer i bursdagen. På en måte. Jeg er takknemlig for alle jeg snakker med på nett, men jeg kunne ønske jeg hadde noen jeg ringte til eller inviterte oftere. Støttekontakt var jeg inne på tanken på i dag. En som kom til meg og som lærte litt av spekteret som bor inni meg.

   Liker

   1. Min datter hadde en støttekontakt som også jobbet på skolen – så det ble en kjent person på flere arenaer. Da hun ikke ønsket være støttekontakt lenger, ville min datter ikke ha en ny, fordi det ble vanskelig å knytte seg til en ny person. Men de to årene de hadde sammen var helt supre. De gikk turer, gikk på kino, bowlet og dro på korte turer.
    Hvis jeg får lov til å ønske deg noe : en støttekontakt som kom på faste dager til deg. En som kan noe om diagnosen ( det kunne hun min datter hadde ) og en som delte noen av dine interesser.

    Likt av 1 person

 2. «Venner» er en vanskelig ting. Idéen i seg selv er enkel, men praksisen er vanskelig å forstå seg på, fordi det inkluderer en masse rare, sosiale normer, som i tillegg endrer seg etter alderen man er i.

  Jeg husker ikke så veldig mye fra første halvdel av barneskolen, men jeg hadde venner. Men jeg ble også mobbet av de samme «vennene», så jeg vet ikke om de egentlig var det? Jeg tror jeg kanskje var det når det passet dem. Uansett var jeg mest med én venn da, som på grunn av sitt opprinnelige nasjonalitet og hudfarge ikke akkurat var den mest populære i området. Spesielt ikke når nevnte område var en liten bygd, et stykke utenfor byen.

  Andre halvdel + ungdomsskolen foregikk på en annen skole, og med nye klassekamerater. Ettersom det igjen var flere av oss mindre populære, endte vi til slutt opp sammen. Revenge of the nerds? Bare uten revenge. Mindre mobbing ettersom jeg hadde en eldre bror som ingen ville ha bråk med på den tiden(og i lang tid fremover). Tror det hjalp mye.

  Men da videregående kom ble dette med venner fort vanskeligere. Av alle mine fire år på videregående, har jeg fortsatt tidvis kontakt med kun én person. Og igjen en outsider. Rart, det der.

  Men alt til tross, jeg tror jeg har vært heldig som har hatt(og fortsatt har) en del venner. Men å bli venner med nye personer som voksen er ti ganger så vanskelig enn som barn. Minst.

  Likt av 1 person

 3. Endelig fikk jeg lest litt av bloggen din, har hatt lyst til det lenge. Har tenkt mye på situasjonen din, selvom jeg aldri har møtt deg.
  Du skriver jo kjempe bra! Men trist å se at du har hatt det slik når du var liten, ingen fortjener det! Det verste er at det blir ikke noe bedre når barn som mobber blir voksene, mange av de forsetter, bare på en annen måte.
  Jeg leser egentlig ingen blogger, selvom jeg har laget en selv nå. Men din er en av de få jeg virkelig vil fortsette å følge med på:)
  Ønsker deg en god dag 🙂

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s