asperger syndrom · spesialinteresser · tilleggsvansker

Hva er jeg fornøyd med å ha oppnådd?

Som langtidssyk er det lett å grave seg ned og tenke at man ikke får til noe. Men mange med Asperger syndrom og psykiske lidelser har fått til ting kanskje andre ikke har oppnådd. Jeg for eksempel, har skrevet bok.

Jeg fullførte videregående selv om jeg i tredje klasse bare ville dø. Jeg dro videre inn på journalisthøyskolen og har i dag mange bekjente i nyhetsbransjen som formidler viktige ting hver dag. Jeg var en del av deres hverdag en gang.

Jeg har overlevd ting folk flest kunne dukket under av. Jeg er en «surviver». Imens jeg lever, har jeg møtt mange skjebner og lært meg å kjenne ulike mennesketyper. Det gjør meg til ydmykt menneske og jeg er stolt, glad i og takknemlig for de som ofte blir nedrangert i samfunnet vårt. La meg nevne rusmisbrukerne og de schizofrene. Jeg respekterer og ser mer enn lidelsene, men jeg ser dem også. Jeg stryker meg/deg over håret før jeg går videre i et travelt samfunn. Jeg er glad for at jeg stopper opp.

Jeg har blitt tante og fått gi barnebil og andre leker og klær å vokse opp i. Jeg har fått bety noe gjennom omtenksomhet og gjort en ørliten forskjell i en liten gutts liv.

Jeg er også stolt av å ha lesere til bloggen min. Det gjør meg også stolt over samfunnet vårt. At noen ønsker å forstå meg, betyr at vi har et inkluderende samfunn. Noen klager over fordommer. Jeg ser det fra den positive siden, bloggens side, og sier heia Norge. Det er mange som akkurat nå leser om en dame som opptar plass på sykehus.

Jeg er mer enn psykiatrisk pasient og mer enn en person med Asperger syndrom. Men jeg er det også, og er fornøyd med at jeg ikke holder det skjult og hemmelig. Vi har en verden med nok glanset papir i magasin. Det blir ikke glansdager og glansbilder av det! Den flotteste og vakreste kunsten kan skapes i smerte. Jeg er fornøyd med å ha holdt en fotoutstilling med dukkefotoene mine på sykehuskaféen. Noen fikk et innblikk i et annerledes perspektiv mens de spiste salat, rundstykke og drakk kaffe.

Jeg har gjort en forskjell for noen med Asperger syndrom og deres pårørende gjennom blogg, foredrag og bok. Jeg har skapt enn stemme ekstra til samfunnsdebatten. Jeg har oppklart noen fordommer og brutt tausheten. Jeg har åpnet meg som en bok med bokstaver og tegn til tale. Jeg gir tegn fra meg, livstegn på at vi kan noe vi også, til og med når vi har det så vondt at vi vil dø. Ikke alle med Asperger har det sånn, og det passer jeg også på å få frem. Det kan være helt fint å leve med syndromet!

Jeg blir aldri Leonardo DaVinchi eller Emily Dickinson, men jeg kan både lage bilder og skrive poetisk. Jeg har også fått, gjennom mailskriving, ei ung dame til å spise igjen etter alvorlig anoreksi. Nå er hun per definisjon frisk og tobarnsmamma til to som vokser og blir samfunnsborgere, en liten del av de norske innbyggerne. Jeg er fornøyd, sykt fornøyd.

forsideknappnok

Reklamer

10 kommentarer om “Hva er jeg fornøyd med å ha oppnådd?

 1. Dette var et fint innlegg, Helene! Det er så viktig å se på alt det man faktisk HAR oppnådd! Jeg synes du er sterk, og det er flott av deg å skrive denne bloggen. Jeg tror den kan være til hjelp og trøst for mange. Samtidig som mange kan få mer innsikt og forståelse for Asperger og andre ting du skriver om. Forståelse skaper mindre fordommer, litt etter litt.

  Du har all grunn til å være stolt over det du har oppnådd! Og boken din er så fin. Jeg har allerede lest den tre ganger siden jeg fikk den i hus. Fordi jeg liker så godt noen av formuleringene, måten du skriver på. Jeg har nevnt for mamma at hun burde lese den også. 🙂

  Likt av 2 personer

  1. Oi, har du lest boka mi tre ganger? Jeg tar av meg hatten og blir rørt, lager vaffelrøre av tankene mine, vegansk, og steker deg noen hjerter. Håper det blir en fin kveld!

   Liker

 2. Applaus for dette innlegget, Helene! Jeg er veldig glad for at du setter pris på de talentene du har, og alt du har gjort og oppnådd så langt. Det er faktisk ikke så rent lite! Allerede etter første møte med bloggen din, så forsto jeg at du er en eksepsjonell person. Og det er utelukkende positivt ment. Måten du skriver på, åpenheten, selvinnsikten og selvfølgelig de fantastisk flotte fotografiene. Jeg hadde jo ikke giddet å følge med på deg hvis du skrev om sminke, klær og kjendiser. Du har nesten 3000 følgere på bloggen din. Det er garantert mange av disse som setter veldig stor pris på deg, og som har glede og nytte av det du deler. Jeg er definitivt blitt en «fan» av deg. Ha en riktig fin helg!

  Likt av 1 person

  1. De ordene varmer mer enn en nydelig bål i skogen, mellom trær og stein og gode stubber å sitte ned på, tine frosne fingre og lage pinnebrød. Jeg er glad jeg får lov å skrive til sånne som deg. Jeg skal jammen meg sette meg og jobbe litt med bloggen nå. Jeg er egentlig depressiv i kveld, men du tente en gnist. Jeg skal skrive.

   Likt av 1 person

 3. Nå ble jeg veldig glad! Det er herlig å lese at du er stolt over det du har oppnådd, – det er en god egenskap å kunne stå for sine sterke sider! Det heter jo at man må være glad i seg sjøl for å kunne være glad i andre, men det er slett ikke alle som våger å si noe positivt om seg sjøl.
  All respekt for alt du har klart de siste årene! Bok, blogg, foredrag, utstilling m.m., – du har all grunn til å være stolt!

  Likt av 1 person

  1. Tusen takk. Og det fineste er at jeg har fått lov til å bety noe for noen unge aspergere, påvirket hverdagen deres til noe bedre så de ikke går helt samme vei som meg. Jeg fortsetter å skrive. Skrive og dele. Det gjør ikke store forskjellen kanskje, men for enkeltmennesket kan det likevel få betydning at litt flere vet hva asperger og tilleggsvansker er. Og at vi er mennesker du kan være venn med! Klart jeg tar imot en virituell klem.

   Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s