asperger syndrom

Å kjenne igjen følelser hos andre

Mange med Asperger syndrom synes det er vanskelig å sette seg inn i andre menneskers følelser. Det betyr ikke at vi mangler empati, det er bare en litt annerledes empati. En empati der vi kanskje til og med adopterer den andre partens følelse. Er du sint, kan jeg bli sint!

Det er likevel vanskelig for meg å vite hva du føler. Folk har så mange måter å uttrykke seg på. Så mange setninger for hvordan de har det som egentlig ikke skildrer hvordan de faktisk har det. De sier «Jeg har det bra.» Jeg vet ikke om det er sant!

Et tydelig tegn på tristhet er tårer, men noen gråter også når de blir rørt eller glade. Det gjør aldri jeg. Det blir derfor ubehagelig å forholde meg til disse andre menneskenes følelser da jeg ikke forstår. Forviklinger oppstår.

Når noen kritiserer meg, aner jeg hat og sinne. Det er vanskelig for meg å plukke opp at de kanskje er usikre og ukomfortable, kanskje til og med redde, sammen med meg. Alle disse følelsene kan føre til at de kommenterer på noe som jeg har, er eller har sagt, og som jeg plukker opp som aggressiv respons.

Når noen sier takk, vet jeg ikke om de er takknemlige eller bare høflige. Det er en høflighetsreplikk, men noen ganger mener vi den 100 prosent, andre ganger ikke i det hele tatt. Som at jeg sier takk for maten jeg egentlig ikke vil spise eller takk for komplimentet, et kompliment som såret meg. Takk for oppmerksomheten (jeg mener det).

bokehDukke: Av Marmite Sue

Reklamer

3 kommentarer om “Å kjenne igjen følelser hos andre

 1. Hi Helene, yes the criticism thing gets me too. It should be helpful, or useful but it can be said in an unpleasant tone of voice. Also the person criticising might have a control issue, I feel they are putting themselves above the person they criticise.
  Although it’s impossible to always get it right, I think that constructive criticism is more helpful and less threatening. To say to someone that they might find it helpful to do something this way. Or, that for me this works, have you thought to try it this way? Another could be, it suits you better to wear this colour. Better than just moaning at someone. But we all make mistakes, nobody’s perfect!

  The thank you is interesting. I know I should remember to say it but not just good manners, I probably am thankful even when I don’t say it! It is manners though, so for some people it might be like saying Good Day, or How are you? Just something that it is correct to say at a certain time!

  Thank you Helene. Xx
  I am going to the park now, not for pleasure but I read a report about something happening there and a friend from another town asked me to check it out.
  I’ll be back later and I will see then if there are more comments.
  Have a good day, Helene.

  Likt av 1 person

 2. Dette er noe jeg har problemer med selv. Jeg anser meg selv som en svært empatisk person, og har grått fordi andre har grått. Å kjenne igjen andres følelser er lett, om de er sterke og tydelige. Mellomstadiene kan derimot være veldig vanskelige å tyde. Og det er spesielt ille når du går rundt og tror at noen støtt og stadig er sinte på deg, mens de egentlig bare har vært slitne og ikke orket å være tydelig blie – altså smile – hele tiden.

  Likt av 2 personer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s