asperger syndrom · sosialt

Jeg vil også være med

Vent på meg, ta meg inn i samtalen. Jeg finner ikke noe passende sted å hoppe inn. Dere snakker så fort og jeg sitter jo bare her på bakken med dukka mi og fotoapparatet og dere forventer ikke at jeg vil være med. Men jeg ER sammen med dere og da vil jeg gjerne forstå hva dere sier. Det er som om dere snakker et annet språk. Jeg er voksen nå. Jeg må få være med på noe mer enn leken.

Mange med Asperger syndrom synes småprat er vanskelig. Jeg nesten dissosierer. Jeg faller av lasset. Jeg prøver å gripe setningene. Begripe dem. Forstå. Si noe så dere vet jeg er her. Her MED dere. At jeg ikke bare er et utskudd. Men kanskje er det det jeg er. Jeg blir så lei meg når dere behandler meg som et.

Jeg prøver å memorere hva dere snakket så ivrig om. Det er helt blankt. Jeg klarte ikke hele setningene i øyeblikket heller. Derfor kunne jeg ikke skyte inn noe. Neste gang: Ta meg med. Vis meg at min stemme også teller, selv om du ikke snakker med den ellers.

Jeg vil ikke sitte utenfor vår lille gjeng av personal og pasient. Jeg er tredje hjul på vogna. Face it Helene. Tredje hjul. Ok. Men likevel, jeg er her på vogna. Jeg har snakket ferdig et blogginnlegg. Publish.

bwbokeh2Dukke: av Irrealdoll.

9 kommentarer om “Jeg vil også være med

 1. Yes Helene, thank you, I relate to much of this. A group of women of my own age, or thereabouts, all talking at top speed and being unkind about other people, «gossip», is too challenging for me, too many words, too fast and no depth to the exchange of words. I’m remembering being in a car with other people from a church I attended and it was terrible. I couldn’t keep up with the conversation, or join in.
  However, I can do some small talk. I use buses, and I find some small talk is possible and helpful. In the mornings, I know that no more small talk is acceptable, other than to exchange the time and whether the 101 has been seen going towards the bus station, if it has it will be on its way to us soon!
  In the afternoon, however, a bit more small talk is permissable and a little might be heard about the town, or what is planned for the bus routes etc. Some people will mention events they have attended.
  One woman told me her son used to steal passports for scanning to be used as identity fraud! Seemed to be quite a revelation at a bus stop but it had been a long time before.
  Most of it is just chatter. No point in it but information can seep through.
  That’s my experience of small talk! The exchange of information, the trivial and gossip, which I mentioned first, which is very unpleasant.

  Likt av 1 person

  1. Thanks for sharing. I just wanna take part, be a human being at same level. But I am at a different level, another sone. But it is who I am, at I like some things with being me too. I see things with my doll they never would see.

   Likt av 2 personer

   1. Yes I hear you, Helene. To take part with others is desirable and seems too difficult. I think people could become aware of the need to slow down, so more people can join in and that people with aspergers need more time. It should be acceptable to expect this.
    If a person is deaf, we speak directly in front, so they can lip read the words, or we learn.signs to communicate with people who cannot hear, or find spoken communication difficult. Some people with aspergers use hand signs or picture symbols to aid their communication.

    Likt av 1 person

 2. Jeg tviler på at det er noen trøst, men jeg synes også at småprat kan være utrolig vanskelig. Spesielt hvis det bare er overfladisk vissvass om vær og vind og andre selvfølgeligheter. Jeg forstår at det er en form for sosialt lim, men det virker så meningsløst å bruke tid på sånt. Det er en sann lidelse, og det tapper meg for energi.

  Likt av 1 person

  1. Jeg synes det går an en til en, da klarer jeg å holde fokus, for eksempel når jeg ligger i senga eller er på badet. Men ellers snakker vi lite. Men de andre snakker med hverandre, og de er to når vi er på plassen og tar bilder. Da føler jeg meg lost.

   Likt av 1 person

 3. Det er vanskelig å komme inn i samtaler, ja. Om det er en diskusjon jeg får med meg, kan det være at jeg sitter med ganske sterke argumenter for eller imot som ingen andre nevner, men så får jeg ikke sagt dem fordi jeg ikke slipper til. Finner ingen åpning. Og når det endelig kommer en åpning, har diskusjonen gått langt vekk fra hvor det var tidligere, så det var de argumentene.

  Så kommer samtalene og diskusjonene hvor det bare er umulig å henge med. Temaer byttes annenhvert sekund. Setningene kommer som skudd fra automatgevær. Og kanskje noen i tillegg holder en annen samtale like ved; Prøver å fokusere på den ene, men hører like mye fra den andre. Dobbelt opp, altfor fort, og hele tiden et nytt tema. Tre nye før jeg har klart å sette meg ned med det første.

  Noen ganger, selv i én til én-samtaler, hender det at jeg ikke engang får med meg temaskifte, også prater vi om to totalt forskjellige ting et kvarter senere, så begge totalt misforstår hverandre. Også kommer det en spøk på et eller annet tidspunkt … dagens spøk jeg ikke tok var om koking av egg og tevann. Vannkokeren var ødelagt.

  Liker

   1. Thanks Helene, there’s been a glitch or something. I didn’t think you would ban me but I thought I’d ask!
    I tried to register again for email and I just got a message to say that this email address is already subscribed to the blog! How odd!
    I’ll need a new email address! Or maybe it’ll sort itself out!

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s