asperger syndrom · sosialt

Bare én venn

I puberteten, blir vennskapene til ungdom flest endret fra å være parforhold til gjenger. Der passet jeg ikke riktig inn. Jeg gikk, og går, best sammen med én og én. Jeg ser på mine «aspergerske» relasjoner i hodet mens jeg skriver dette. 

Hvordan inkludere meg i gjengen, når jeg ikke er i stand til å vite når jeg skal snakke i en gruppe? Hvordan ta meg med i samtalen når jeg ikke har samme interesser som deg? Mens du klør deg i hodet og tenker på hvordan du skal få det til for dine aspergervenner svarer jeg:

La meg og oss samle! Vis oss hva dere liker, og vi kan samle på det. Derfor samlet jeg på plakater. Jeg hadde veggene fulle av idoler som ikke var mine. Les: Backstreet Boys. Jeg samlet også på plakater av band andre likte som Kiss som jeg kunne gi bort. Gavemild. Å gi er en inngangsbillett til et fellesskap.

Jeg hadde Leonardo DiCaprio på veggene mine også, men han var jeg virkelig avstandsforelsket i! Jeg ønsket meg alle filmene med han i. I ettertid, ser jeg at det ikke var noe dårlig valg. Han er en god skuespiller.

Skuespiller er jeg også, i livet. Det er sånn jeg prøvde å være med i gjengen. Jeg lot som om alt var gøy. Jeg lot meg være en klovn, smilende, klumsete og glad utenpå. Snuble i korridorene. Skape en latter. Lage en stemning. Cirkus Helene.

Jeg likte helgene da jeg kunne være sammen med bare én. Hun het Cathrine og har blokkert meg nå. Jeg har blitt FOR unormal. Vi spiste lasagne, kald Stratos fra fryseboksen og gjorde personlighets-quiz i jenteblader.

Identifikasjon er spesielt viktig for Aspergere. Da blir vi mindre ensomme. Jeg identifiserte meg med Calista Flockheart i rollen som Ally McBeal. I pysj, så jeg ut som Ally. Jeg leste alt jeg kom over av henne. Hun veide 42 kilo.

smilies-1610499_640Foto: Pixabay

Reklame

10 kommentarer om “Bare én venn

 1. Du er så god til å sette ord på følelsene og tankene dine. Det du forteller om idoler å samle på husker jeg igjen med Holger. Da han var i tenårene hadde han og noen idoler…. Jeg kunne ikke helt forstå atakkurat de var hans idol for til vanlig hørte han på helt annen type musikk……etter noen år fikk jeg sannheten. De andre hadde disse som idol og dermed skulle de bli hans og…. For å bli en av gjengen som han likevel aldri ble…..en til en var det beste. Ha en så god dag du kan ha. Klem

  Likt av 1 person

  1. Tusen takk. Ja, vi prøvde alt vi kunne. På tomannshånd var mange snille og greie å ha med å gjøre. Også noen i disse gjengene. Noen enkeltindivider, som kanskje bare lot meg stå der sammen med dem som «sjenert». Nå smiler jeg av Backstreet boys og Art-sko, fordi de reddet ungdomstida.

   Liker

 2. Én til én er som regel best. To går også som regel greit, men det kommer også veldig an på hvem de to er. Hvordan de er. Dog blir det uansett en del mindre prat fra min del selv med to. Tre og oppover? Da blir det vanskelig.

  Samle, ja … så ufattelig mye jeg har samlet på, opp igjennom årene. Noen jeg ble venn med samlet på utenlandske og gamle pengesedler, så da gjorde også jeg det. Bestemor samlet på frimerker, så da gjorde jeg det og. Bøker, tegneserier, brettspill, kortspill, musikk-CDer, anime-DVDer, D&D-miniatyrfigurer … men det «verste» av alt må vel være spillsamlingen, der jeg på slutten hadde over 1200 fysiske spill. De forsvant for under et år siden. Solgte dem, og fikk således råd til lappen. :p

  DiCaprio har for øvrig blitt en fantastisk skuespiller, det siste … tiåret? Dårlig på årstall og den slags. Er på vei inn i samme klasse som bl.a. Anthony Hopkins, Morgan Freeman, og Helen Mirren.

  Likt av 2 personer

  1. Enig med deg. Når de er tre, to pluss meg, sliter jeg med å finne plassen min. Jeg har også samlet på mye. Pog, klistremerker, frimerker, viskelær. Det var fysksike ting. Enkelt å forholde seg til, bytte, snakke om. Men det beste var nok å sitte sammen med pappa og frimerkene eller bacgammon.

   Liker

   1. Ah, pog husker jeg! Samlet også på det, ja. Også var det fotball-, pokémon-, og basketballkort. Huff. :p Men fysiske ting er definitivt mye enklere å forholde seg til og prate om.

    Husker selv jeg satt mye og spilte sjakk med stefaren min. Og bygde modellfly med faren min. Det interesserte meg, og det ble en helt annen kontakt enn ellers, liksom.

    Likt av 1 person

 3. Jeg kjenner meg så igjen! Jeg går heller ikke sammen med gjenger, eller flere. Det kan gå med et par mennesker, men aller best går jeg overens med en til en. Hvis ikke ender jeg ofte opp med å ta for mye plass, eller bare rett og slett ikke få noen nær kontakt med flere. Det er bedre å utvikle en og en relasjon, hvis ikke føler jeg det blir feil.

  Jeg er glad for at vi er venner, at vi forstår hverandre og har en god relasjon! I dag fikk jeg boken din «Vilde virre vapp» i posten, den skal jeg kose meg med i kveld 🙂

  Likt av 1 person

 4. God dag Helene,

  Leste nyeste blogg innlegg og denne akkurat nå. Har også lest andre blogg innlegg men ikke kommentert så mye enda. Jeg synes det er interessant å lære mer om hvordan det er å ha asperger, en del av grunnen til dette er fordi jeg hadde ei venninne som mente jeg hadde denne diagnosen. Til tross for at noen personer jeg kjenner til som har jobbet med mennesker som har dette ikke er enig med henne, og en rådgiver jeg pratet med som hadde jobbet i psykatrien i rundt 15 år sa at jeg ikke hadde det, men naturligvis mente denne venninna at ho kjente meg bedre enn dem. Men det er ganske mye ho ikke kjenner ved meg som person og hva jeg har gått igjennom i min fortid.

  Jeg har lest mye informasjon om asperger diagnosen, sett på youtube videoer, og jeg føler da at jeg er mye av det motsatte av de punktene som viser at en muligens burde ha dette som diagnose. Denne venninna mente at jeg kunne være dístre og ikke var flink til å multitaske(f.eks. jeg klarte visstnok ikke å pusse tennene, ta på meg pysjen og å prate samtidig). Klart det kan være noen punkter en kan kjenne seg igjen i, men flest folk kan kjenne seg igjen i noen punkter innom mange diagnoser også. Dette betyr heller ikke at de da må ha nevnte diagnose. Alikevel synes jeg at det er interessant å lese det du har å fortelle, og det er fint å få inn mer lærdom om dette.

  På et vis prøver jeg med å finne ut hvorfor denne venninna trodde at jeg har asperger, jeg har da tenkt mye over dette helt siden ho fortalte meg om at ho mente dette, og ho var da også skikkelig sikker på det. Vennskapet vårt ble ødelagt ikke så lang tid etterpå, fordi ho fikk en dårlig holdning mot meg etter at jeg forsvarte meg sjølv og nektet med å gå i sammen med henne til en lege ho kjente til. Også hvis jeg hadde villet gå til den legen ville jeg da heller ha gått alene så hans bedømmelse ikke hadde blitt preget av hvordan min venninne tenkte, men jeg følte heller ingen behov for å gå dit.

  Jeg håper da at du ikke synes det er dumt at jeg deler dette med deg? Jeg vil på ingen måte virke dømmende ut, og jeg mener heller ikke at det er noe galt med de som har dette som diagnose. Det handler mest om hvis en føler seg feil dømt, og jeg har fått mer interesse for å lære mest mulig om denne diagnosen(sjølv om jeg er også veldig interessert i å lære mye om psykologi generelt og), også for å prøve med å få en bedre forståelse av dette og.

  Ønsker deg en fin sein-ettermiddag videre!

  Likt av 1 person

  1. Det er alltid fint at man vil lære om forskjellige mennesker. Derfor liker jeg at du er på bloggen min og kan lære om asperger fra mitt perspektiv. Jeg tror nok som du at venninna di tok feil, men å lære mer er ikke noe dumt likevel. Venner skal være forsiktige med å slenge ut diagnoser. Asperger er en komplisert diagnose å sette.

   Liker

   1. Ja, jeg har skjønt at det skal være ganske komplisert diagnose å sette. Og med de forskjellige gradene så synes jeg at det er fortsatt vanskelig å forstå hele denne diagnosen. Men det er fortsatt spennende å lære mer om hvordan diagnosen er sett på og bygd opp, men også hvordan hver person tenker og reagerer av de som har denne diagnosen, o.s.v…

    Jeg har da vurdert å ha mindre tid på dataen nå fremover, jeg blir mye utslitt av å bruke mye tid på dataen generelt, så dette er et nødvendig valg’s behov for min egen del. Men sånn at du vet det, så synes jeg at dette er en flott blogg og det er mye interessant å lese her. 🙂

    Ha en kjempefin kveld videre!

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s