asperger syndrom · sosialt

Men hvordan var det?

Jeg har mange ganger blitt spurt i samtale med behandler, rettere sagt blitt avbrutt av spørsmålet: Men hvordan var det for deg? Jeg har bare holdt en liten monolog om noe som har skjedd.

Jeg gjenforteller opplevelser, men får ikke med meg følelsene jeg hadde mens de pågikk. Jeg får ikke fatt på dem! Og de var underordnet det praktiske som skjedde, var de ikke? Det var besøk jeg forteller om og at vi hadde snakket om tantebarnet mitt, kunne jeg si. En nevø på to år. Eller jeg kan si at jeg knuste et bilde. Smiler.

Mange barn og voksne med Asperger sies å mangle både empati, kontakt med egne følelser og mimikk. Men vi har bare en annen måte å forholde oss til verden på – gjennom opplevelser og konkrete fakta. Vi deler gladelig ut av dem! Jeg hadde besøk i tretti minutter. Jeg drakk en pepsi max og gav bort en klem eller en bursdagspresent.

Hvordan var det for meg? Jeg aner ikke, det er irrelevant for historien min. Skjønner ikke andre mennesker det? Jeg mangler jo ikke innlevelse i historien, jeg kan fortelle ned til et detaljnivå. Holder ikke det? Den andre dimensjonen, følelsen, mangler jeg selv om jeg er veldig sårbar. Bloggen er en av tingene det er vanskelig å få kritikk på. Da kan jeg kjenne på en følelse av tristhet og ubehag. Jeg blir misstilpass i mitt eget element. Jeg er ikke en kald fisk. Men jeg har en fisk i akvariet, en gull molly, født her.

Jeg har det samme smilet, uavhengig av om det jeg forteller om er positivt eller negativt. Jeg smiler både med munnen og øynene. Det ser helt ekte ut, og er ekte. Jeg klarer ikke skille på glad og sint bestandig. Men det KAN lyne fra øynene mine.

Jeg gjenforteller hva jeg har gjort i dag, hva jeg har spist når (som er det samme hver dag), hva jeg har drukket, hvem jeg har snakket med. Men ikke hvordan det var. Ikke hva jeg følte. Ikke at jeg er trist. Jeg redigerer inn litt farge til bildet så det blir en historie, om du vil dikte en. Jeg vet ikke om fantasi ligger for deg. For meg, var dette enden på helga mi: Redigere et bilde, bruke filtre og korrigere virkeligheten.

rainbow2Dukke av Lillycat Cerisedoll.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s