asperger syndrom · bokanmeldse · tilleggsvansker

Autisme, hva betyr det for meg? (Bokanmeldelse.)

Jeg sitter med en blekke på 400 A4 sider, pent bundet inn med spiral i metall. Boka er oversatt hos Spiss forlag og selges via dem. Det er en arbeidsbok for økt selvforståelse hos barn, ungdom og voksne med ASD.

Forfatter: Catherine Faherty
Til norsk ved: Torill Fjæran-Granum
2. utgave utgitt i 2016. ISBN: 978-82-997491-3-8

Boka passer for mennesker som jobber med personer med Autisme eller Asperger syndrom og inneholder arbeidsark for den som har autisme/asperger. Arbeidsarkene er også på vedlagt cd i reviderbart word-format. Det gjør at man slipper å skrive i originalutgaven, og man kan printe ut aktuelle arbeidsark for den enkelte. Det er også mulig å fylle ut på datamaskinen for de som foretrekker det, eller som meg, ikke kan håndtere en penn.

Denne boka elsker jeg! Jeg kan bruke den til å forstå meg selv bedre og til å føle meg mindre ensom gjennom å fylle ut ark som snakker til meg, spør meg om hvordan ting er for akkurat meg. Jeg føler meg viktig, prioritert, akeptert og verdsatt. Dette er noe mennesker ikke klarer å formidle til meg muntlig med ord. Denne boka klarer det. Og det er i sånne øyeblikk, jeg skjønner at jeg har jo en autismespekter-forstyrrelse.

Og neida, jeg er ikke alene. Det skjønner jeg også når det finnes en bok for meg, oversatt til mange språk. Jeg er bare litt ensom når jeg opplever at ingen forstår meg i min kommunikasjon. Det er som om jeg ikke når helt ut eller inn! Men hvordan skal de forstå uten å ha sittet i mitt sted? Jo, de må være fagpersoner, medmennesker og enda mer til. Det er mer enn man kan forvente av gjennomsnittsmennesket.

Boken er skrevet av Catherine Faherty som er tilknyttet TEACCH programmet i North Carolina og ivaretar meg. Boka inneholder undervisningsideer for hjem og skole.  Den har tips og ideer til foreldre, lærere og terapeuter. Den har også ideer til meg selv! Den gjorde meg mer bevisst på min egen selvskading og aspekter ved den jeg ikke har tenkt på. Jeg forstod også bedre hvordan jeg liker å lære meg nye ting.

Boken kan benyttes både hjemme og på skolen, og nytt i denne andre og reviderte utgaven er deler som også er aktuelle for voksne. Disse delene kan også forenkles for yngre lesere. Alle blir ivaretatt og snakket spesifikt til. Derfor er dette også boka for meg, selv om jeg ikke er forelder, barn eller terapeut. Vi kan som spredd team dele på godene og dra nytte av dem – sammen.

screen-shot-2016-09-24-at-19-37-24

Reklame

2 kommentarer om “Autisme, hva betyr det for meg? (Bokanmeldelse.)

  1. Jeg kjøpte denne rett etter at min datter fikk sin diagnose. Den kan absolutt anbefales. Jeg leste fra perm til perm. Lykke til meg videre lesing, og fint at boka er kommet ut i revidert utgave.

    Likt av 1 person

    1. Ja, jeg liker absolutt boka. Du burde nesten hatt klippekort på revidert utgave mens jenta di vokser til. Delene for større barn, ungdom og voksne er virkelig fine.

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s