asperger syndrom · spesialinteresser · tilleggsvansker

Fotografering, filmskaping og skriving

Fotografering og filmskaping er kunstformer og uttrykksformer der man bruker kamera. Noen gjør stillbilder om til animasjonsfilmer, og i animasjonens verden finner vi skaperen bak Pokémon. Han har Asperger syndrom. Det har jeg også.

Jeg tegner ikke og lager ikke universer og spill, men jeg fotograferer dukker og noen ganger setter jeg en rekke stillbilder sammen til animasjon. Noen ganger skriver jeg også tekster, til og med bok. Dikteren Emily Dickinson hadde autisme, og rikt indre liv og ytre språkliv. Det meste hun skrev, skrev hun i isolasjon på sykehus. Det gjør jeg også. Det er mine måter å fortelle historier på.

Jeg blir historisk fordi jeg er annerledes. Noen vil huske bloggen min og «Knapp nok«. Jeg snakker ikke om å bli berømt som maleren Leonardo DaVinchi som også hadde en form for autisme, men å ha gjort en forskjell.

Jeg har gjort en forskjell med ord og bilder og sykdomsbildet mitt. Det er jo også et bilde å minnes – ikke et maleri, ikke et fotografi – men noe som også fester seg til hukommelsen. Noen ser kanskje opplevelser vi har hatt sammen i sakte film, i ambulansen, ved sykesenga, ved sondestativet, på vekten, på operasjonsbordet, under sytråden.

Kanskje vil du helst glemme meg, men jeg har gått opp en vei. Uttrykk skapte inntrykk. Jeg har gjort det lettere for andre med Asperger syndrom og tilleggsvansker å få en tilrettelagt hverdag. Det er et stort steg for meg, fra å være den usynlige jenta i skolegården til å ha betydning for flere mennesker enn jeg kjenner. Jeg er takknemlig.

11891521096_644de2c9f2_z.jpg

Reklame

4 kommentarer om “Fotografering, filmskaping og skriving

 1. «Uttrykk skapte inntrykk». Det uttrykket likte jeg godt!

  Du utgjør definitivt en forskjell. For meg, som ikke ønsker å dele min situasjon med omgivelsene, så skaper det en slags trygghet å lese det du og dine følgere skriver. Det gir meg en følelse av å være med i et fellesskap av gode mennesker som har førstehåndskunnskap om det å være «annerledes».

  Likt av 1 person

  1. Tusen takk for en god tilbakemelding. Javisst hører du til i fellesskapet vårt. Jeg fortsetter å skrive, fotografere og levere. Det er ikke alltid alt jeg skriver passer for alle, jeg er jo bare én, men jeg håper jeg skriver gjenkjenbart for noen.

   Liker

 2. Du har absolutt gjort et sterkt inntrykk på meg, Helene! Både med fotografier og tekster, blogg og bok. Men ikke minst ved å bare være deg 🙂 Gjennom samtaler med deg har jeg lært mer om meg selv. Du har gitt meg mye mer enn noe annet menneske har vært i stand til å gi. Kanskje fordi vi på mange måter er ganske like, og har kjent/kjenner på den samme smerten, noen av de samme utfordringene. Og vi deler interessen for foto og ser verdien i ord.

  Du er annerledes, og en del av historien. Du former verdenen rundt deg, litt etter litt. Gjør inntrykk når du uttrykker deg, på godt og vondt.

  Likt av 1 person

 3. Jeg tenker at for mange med liknende problem har du gjort mer enn bare en liten forskjell! Det blir tydelig for dem som leser bloggene dine, det. Du og dine trofaste kommentar- skrivere har dannet et stort fellesskap, og det har vært veldig givende å følge denne utviklinga litt fra sidelinja. Mange store og vanskelige spørsmål har vært diskutert, – har nok hatt ringvirkninger også utafor «Asperger – og autismemiljøet» ( dårlig betegnelse, men du skjønner nok hva jeg mener). Stå på!

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s