sosialt

Hva føler du nå?

Mange med Asperger syndrom sliter med å sette ord på følelsene sine, vel og merke muntlig. Mange kan skrive overraskende åpent, slik som i dagbøker, sosiale grupper på Facebook og i selvbiografier. Noe er pakket inn som dikt, annet er rett fram.

Sammen med smilefjes (emotion icons) kan ordene våre fortelle ganske presist hvordan vi har det og være et nyttig verktøy for å bli forstått i situasjoner som virker uhåndgripelige. For eksempel hvis jeg velter bordet fordi jeg er så frustrert.

Det (å velte bordet) gjør ikke at du skjønner hvorfor jeg er frustrert eller lei meg. Da må jeg også forklare at noen sa noe jeg ikke forstod som annet enn kritikk til meg på Internettet, eller at jeg hadde misforstått legen eller følt meg misforstått av legen. Snart fikk bordveltingen mening.Den ble nesten en metafor. Jeg var veltet av inntrykk, ute av balanse, og fikk det konkretisert gjennom å velte bordet. Det fikk ikke lenger stå på alle fire.

Jeg bjeffer. Når jeg er sint, kan jeg «bjeffe» fra meg ord som drittsekk, jævla drittsekk eller hore. Da tenker jeg, i etterkant, ofte på om jeg mener innholdet i ordet. Jeg pleier ikke å bruke ord jeg ikke mener, og selv om sykepleieren ikke er hore, kan jeg føle at de selger seg, ikke kroppen men personligheten, for å oppnå en gode eller anerkjennelse. Og drittsekker er det over alt. De må sikkert snart på do.

Nå føler jeg meg i galgenhunor-humør. Le(v) med meg! Jeg kan skrive og forklare: Jeg føler meg ikke tilpass eller som en del av samfunnet i dag 😦 Jeg er trist. Det kan være vanskelig for en med Asperger syndrom å si høyt; med munnen.

smiley-146399_640Bilde: Pixabay

Reklame

9 kommentarer om “Hva føler du nå?

 1. It is so important to teach communication to non verbal children and to help people to express frustration and emotions.
  You put things well as always, Helene. I hope you find a method of communication that prevents you from needing to throw the table x

  Likt av 1 person

 2. Har du tenkt på Helene at du skriver en hel blogg om hvordan folk skal innrette seg etter deg? Ingen plass om disponering fra deg mot andre. Har du tenkt den veien?

  Alle mennesker vil bryte en samtale for man er redd for å glemme ordene. Vi andre må kanskje svelge 20 kameler og glemme det man skulle si i respekt for personen man snakker med. Vi må forholde oss til mellommenneskelige etikk og empati. Selv om man mange ganger vil glemme det. Man beholder ikke venner om man hele tiden skal sirkle rundt «super ego» .

  Du er ei meget smart jente, du er innlagt veldig masse å kan trene og bearbeide, lære deg sosial etikk.

  Dette er ikke kritikk, bare et spørsmål om du tenker over det?
  Du er jo meget klar på hvordan andre skal reagere, møte og være mot deg.

  Likt av 1 person

  1. Jeg tenker over andre mennesker. Jeg ber de ikke innrette seg. Jeg forteller bare hvordan jeg opplever situasjoner. Jeg gjør ås godt jeg kan og jeg tilpasser meg masse jeg og.

   Liker

 3. Du skriver en opplysningsblogg. Du skriver jo om hvordan folk kan forstå deg bedre. Det er ganske naturlig at du skriver om deg selv. Du KAN deg selv best. Jeg skulle ønske min sønnkunne sette ord på dette sånn som du gjør. At du skriver sånn som du gjør betyr mye for meg. Snakket med personalet rundt min sønn og har luftet en del teorier om hvorfor han gjør enkelte ting. Han trenger en til en forhold resten av livet så vi vil gjerne vite alt som kan hjelpe oss til å forstå han bedre. Du gjør en kjempejobb og er en viktig bidragsyter til at vår sønn får det bedre. Evig takknemmelig. Med en komplisert diagnose er det også en selvfølge at andre innretter seg. Om det er noe ikke jeg selv vil, så sier jeg ifra. For en person med mye kaos rundt og inni seg, kan dette være utrolig vanskelih. Det er rart folk ikke skjønner den biten.

  Likt av 1 person

  1. Takk, jeg tar utgangspunkt i meg selv og det jeg vet om meg og andre med Asperger. Jeg forventer ikke at andre skal innrette seg etter meg, men heller spre forståelse for at det ikke bare er å lære seg etikk. Jeg er ikke perfekt, og kommer ril å trå feil i sosial kommunikasjon. Jeg er ærlig om det for å gjøre det lettere for andre både å være sånn, godta seg selv eller forstå de de er glade i. Tusen takk for at jeg får lov til å hjelpe deg med å forstå sønnen din. Jeg fortsetter å skrive selv om jeg fikk en knekk i kveld, for deg og de andre som velger å lese.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s