Fotoutfordring · spesialinteresser · tilleggsvansker

Smertelig klar (over)

Tema for denne ukens fotoutfordring med Marthe fra Livet rose er smerte. Jeg er smertelig klar over at jeg ikke fungerer optimalt. At jeg er i behov av hjelp 24/7. At jeg psykisk har det vondt nesten hele tiden. At jeg ikke ivaretar livet mitt godt nok, verken for meg selv eller andre, og at jeg skader meg selv fysisk når jeg har muligheten og påfører meg tilsynelatende smerte. Det vekker nysgjerrigheten til noen.

Noen lurer på og tenker jeg har høy smerteterskel. Men det gjør jo bare ikke vondt når jeg skader meg! Annen smerte kan jeg kjenne, påført av andre eller om jeg faller og slår meg. Jeg går inn i et modus der alt handler om å skade meg når jeg selvskader. Det spiller ingen rolle om det gjør vondt eller ikke. Jeg er tilstede i selve skaden, i hvor mange sting jeg kan komme til å trenge, tilstede i at jeg kanskje treffer noe som kan sette meg tilbake som å treffe en sene. Det er sting som teller. Alfa Omega; Jeg vil skade meg.

Jeg er smertelig klar over at du syns jeg er gal, og at du syns jeg er enda galere når jeg ikke skader meg for å kjenne annen smerte enn den psykiske et øyeblikk, siden jeg ikke kjenner den fysiske så godt heller når jeg skader meg. Da henger det ikke på greip for deg. Men vent litt. Smerte er så mye mer, som å ikke høre til i et fellesskap og ikke mestre livet sitt. Jeg trenger bare å se at jeg blir litt ødelagt. Du trenger ikke se det. Jeg skåner deg alt jeg kan. Jeg passer på å alltid ha langbukser og genser med lange ermer, eller en OnePiece, jeg deler ikke smerten min med alle og enhver – det er tider det passer og tider og anledninger det ikke passer eller gjør godt, men vondt; Smerte.

Jeg vet det kan gjøre vondt for pårørende at de aner hva som er under klærne, selv når jeg gjemmer meg. Da gir jeg dem en god klem og minner dem på at jeg er glad i dem og at skaden jeg påfører meg ikke har med dem å gjøre. Jeg elsker mange og ønsker de ikke en sår tanke. Men når det kommer til medfølelse:

Jeg trenger ikke en bukett blomster når jeg lider eller er syk, det føles som tapte liv i en vase. Jeg har aldri skjønt hvorfor vi gir avskårede blomster til folk som har mistet noen de er glade i. Da mister de snart blomstene også. Tenk når noen dør og familien sitter igjen med femti blomsterbuketter som visner? DET gjør vondt for meg å tenke på. Stakkars familie som må bo med døden etter selve døden. Giverne mener det godt når noen har det vondt.

Jeg kunne ønske vi begynte å gi hverandre kaktuser når noen hadde det vanskelig eller vondt, var i smerte eller sorg, for kaktusene lever lenge. Vi ønsker jo hverandre lange liv, gjør vi ikke? Det kan ikke en avskåret bukett dømt til døden symbolisere. Jeg har kaktuser fra jeg var barn. Store, som smerten har de vokst; naturens kunstverk! Noe av den flotteste kunsten lages visstnok av mennesker som lider; Til ettertanke.

Jeg vil la blomstene leve mens mitt liv står på vent. Jeg «plukket» derfor denne dukken opp og gav den et mørkt og dystert preg, som den døde blomsten den er. Jeg gav den så livet den kunne hatt; som fotomodell. Jeg klyper meg i armen, kjenner at jeg lever og vil stikke meg på en kaktus; Smerte.

smerte2.jpg

Klok av skade, vet jeg at noen leger er opptatt av smertelindring og bedøvelse, mens andre ikke bryr seg nevneverdig. Noen bryr seg altfor mye, blir sinte og opprørte og kjefter på meg. Jeg responderer dårlig på kjeft og vil skade meg mer når jeg får kjeft.

Dette jeg nå skal si kan du kanskje forstå. Jeg kjefter ikke på deg eller kritiserer deg når du ikke smiler fordi du ikke er glad. Du liker jo heller ikke kjeft, eller kritikk, for den du er eller hvordan du har det. Og dette er den jeg er; En dame som har det så vondt at hun liker å ødelegge seg.

Trykk «like» eller spre ordet. Jeg er smertelig klar over at du kanskje ikke kan gjøre noe annet for meg enn det; som å elske meg. Ingen vil elske en de kan miste ved et feilskjær; Bokstavlig talt. Ingen ønsker seg meg til kjæreste. Det er greit. Ensomhet kan være smerte, men delt smerte er halv smerte og jeg fordeler den på armer og bein og andre kroppsdeler. Jeg deler også med leger og psykiatere, og noe med de jeg er glad i. Vi deler de fineste stundene sammen, de jeg ringer hjem om.

Jeg kunne ønske at man sydde meg sammen og satte et plaster på såret. Helt enkelt.Deretter kunne jeg legge på svøm videre i livet mitt, på dypt vann, som en havfrue i sølibat finner veien hjem, klatrer opp på brygga i Son og spiser soft-is alt for fort; Smerte i tinningen.

littlemermaid11Dukker: Blomst Fa og havfrue Trieda av DollZone. Foto: Meg.

3 kommentarer om “Smertelig klar (over)

 1. Dette var et veldig sterkt innlegg til dagens tema, Helene! Fint og vondt samtidig. For du setter ord på smerten, forklarer. Og du vet jeg skjønner, i hvert fall noe av det – siden jeg selv skader meg og vet nødvendigheten av det.

  Men jeg forstår også at omverdenen noen ganger ser på det som sprøtt, galt – noe de ikke kan forstå. Jeg kan ikke klandre dem, jeg er heller litt glad for at de ikke riktig kan sette seg inn hvordan det er å selvskade. At det forblir et mysterium de ikke forsøker å løse.

  Jeg er glad vi kan dele både gode og vonde tanker, smerte og glede. Jeg synes ikke du er gal eller feil, du er deg – med utfordringene og det livet du lever. Samtidig er du så mye mer annet enn sykdom og skading. Du er Helene, et vakkert menneske jeg er ufattelig heldig som har fått blitt kjent med.

  Du fikk meg til å smile når du nevnte kaktuser. Og det er sant som du sier, å gi avskårede blomster som også vil dø som en trøst mot døden – er ikke helt logisk.

  Likt av 1 person

 2. Nei, jeg forstår ikke selvskading. Men jeg innser og aksepterer at det er veldig mye jeg ikke forstår. Jeg forventer heller ikke at noen skal forstå mine «issues». De er helt uforståelige for noen som ikke lever med dem. Men jeg tenker slett ikke at du er «gal». Det er helt åpenbart at du har både hodet og hjertet på rett plass, og at du er syk. Man velger ikke å være syk. Ingen vil være syk. Jeg liker deg likevel.

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s