film · tilleggsvansker

Filmen er litt for lik meg

Husker du Engelen? Filmen av Margreth Olin, der Lea (som egentlig heter Pia) blir spilt av Maria Bonnevie? Hun som spiller Lea som tenåring, er 13 år gamle Helene. Hun heter det samme som meg og er noe helt spesielt.

Helt spesielt er det også at opptakene fra sykehuset, er fra samme sykehus der jeg ble tvangsinnlagt i 2006. Jeg satt på samme rom som Lea og moren hennes satt og snakket med krisesenteret. Der fikk jeg beskjed om at jeg skulle legges inn på tvang. Jeg ble intervjuet av en psykiater.

Jeg løp i de samme gangene i kjelleren på Aker sykehus, der Lea løper med Henrik. Alt dette er detaljer du kanskje ikke fikk med deg da du så Engelen, hvis du i det hele tatt tok deg tida til å se en film om en rusavhengig dame som må gi fra seg datteren sin. Jeg er ikke rusavhengig, men akkurat like fanget i min eget hode/kropp. Jeg vil lære meg å fly.

Lea er avhengig av heroin og samler på engler. Hun er bedre nå. Tvangen har utløpt. Men hun kjemper og Pia var for sårbar til at dokumentaren kunne gjennomføres. Derfor ble det spillefilm. Jeg leser boka som forteller om tilblivelsen. I boka spør Pia Margreth: Lover du meg det, å fortelle historien min? Margreth lover.

Helt spesielt er det å være meg, puste inn ordene og kjenne på Pia, stryke henne over håret gjennom sidene i boka. Jeg kjenner på skjønnheten i det sårbare. Noen mennesker er så vakre at de blir syke av det. Pia er et sånt menneske. Noen mennesker har nemlig dette sårbare barnet inni seg som de aldri vokser fra, de fortsetter å ta inn hele verden som om de oppdaget den for første gang. De må beskyttes slik bare syke blir beskyttet.

Vi er helsevesenets jobb (pasienter), enten vi sliter med rus, selvskading, alvorlige spiseforstyrrelser eller andre psykiatriske diagnoser. Filmen om Lea er gave fra Pia til alle der ute (og her inne) og gave fra Margreth til Pia. God jul, vakre engel og medmenneske. Klarer du deg, på jorden, uten heroin?

Jeg spør slik bare omtenksomme mennesker spør når de frykter for svaret. Jeg er redd for at den skjøre engelen skal begynne å fly på heroin igjen. Noen mennesker tar til rus når livet blir for vanskelig. Så vanskelig håper jeg det ikke blir – igjen, noensinne.

engelen

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s