asperger syndrom · Funksjonsnivå

Døgnrytme og Asperger syndrom

Mange med Asperger syndrom trenger mye søvn, fordi vi blir så lett overbelastet av inntrykk, in-put og stimuli. Vi tar inn for mye. Se for deg en harddisk som er full. Tilfør litt til, et bilde eller to med megabytes sier mer enn tusen ord. Den blir treg, datamaskinen. På samme måte kan jeg bli treg:

Om morgen. Treg til å komme i gang med noe jeg har lyst til, det er vanskelig å kjenne på lyst. Jeg kjenner på depresjon, om morgen, om ettermiddagen, om kvelden. Men siden jeg er på sykehus, har jeg ganske god døgnrytme.

Men jeg er treg til å legge meg ned når jeg begynner å bli sliten midt på dagen, fordi jeg ikke lytter til kroppen min. Den sier så mye upassende! Da står jeg i faresonen for å plutselig mangle masse søvn, søvn ikke andre trenger men som jeg er i behov av.

Mange med Asperger er hjemmeværende, uten en jobb eller skole å gå til, og da er det lett å snu døgnet. Først gradvis, bare sove en time til, så plutselig sove bort hele dagen og være våken om natta. Kombinert med behov for mye søvn, er det lett at alt blir helt opp ned. Noen sover også rundt i perioder.

Dette opplever noen Aspergere som et handicap, mens andre godtar at de trenger litt mer søvn enn andre – også til egne tider. Jeg sovner ofte av utmattelse, sittende i en stol, etter frokost. Det er ikke behagelig, men jeg har lært meg å leve med det. Lever du? Jeg håper det. Snork.

forside2Dukke: Nefer Kane

Reklame

5 kommentarer om “Døgnrytme og Asperger syndrom

    1. Akkurat nå er jeg veldig trøtt, men jeg tør ikke be om å få legge meg litt. Det er en barriere å be om noe. Noe som de ikke kan stille klokka etter. Jeg biter tennene sammen og holder ut det jeg egentlig ikke takler nå. Det er egentlig litt fascinerende at til og med døgnrytmen må vike for rutinen.

      Liker

  1. Jeg tror nok jeg alltid har hatt behov for mye søvn, også som barn. Den gang sov jeg svært tungt, og sov hele natten igjennom. Nå har jeg snudd døgnet, ihvertfall delvis, og søvnen min er oppdelt, samt at jeg aldri føler meg uthvilt noen gang, men det kan også skyldes den autoimmune sykdommen jeg har, kanskje. Eller kombinasjon av angst, asperger og sykdom. Det er ikke alltid godt å fastslå hva som skyldes hva. Men den som sover synder ikke, har jeg hørt, så kan jeg sikkert trøste meg med det, for endel søvn blir det nå på meg, da, i løpet av et døgn. Her en fin sang i adventstida: https://www.youtube.com/watch?v=tywUVIiHFxc

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s