tilleggsvansker

Borderline and beautiful?

Jeg blogger sjelden om «Borderline», eller Emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse som diagnosen også kalles. Grunnen er at det er en belastningslidelse, som jeg antakelig har fått og utviklet gjennom å leve med nettopp uoppdaget Asperger syndrom.

Det som kjennetegner tilstanden, er svingning i humør, problemer med relasjoner og svart/hvitt-tenking. Mye av dette finner vi også igjen i Asperger og det er derfor vanskelig og skille det ene fra det andre. Men det negative jeg gjør, som å splitte og herske, skjelle ut andre mennesker osv. handler mer om personlighetsforstyrrelsen min enn syndromet.

Det at jeg opplever verden slik at jeg faktisk gjør de uhensiktsmessige handlingene som er typiske for folk med borderline som selvskading eller krangel og annen utagering, kan riktignok være nettopp fordi: Pasienten har F.84.5 Asperger syndrom, en autismespekter tilstand. Det er fordi jeg blir lite fleksibel i tanker og adferd og opplever verden på min særegne måte.

Jeg tror på at alle mennesker har noe vakkert ved seg. Noen mennesker er så vakre (eller skjøre) at de blir syke av det. Kanskje, bare kanskje, var jeg nettopp så sårbar. Det betyr ikke at jeg trenger utskjelling for «dårlig oppførsel», derimot at jeg trenger omsorg. Borderline har i psykiatrien et negativt rykte nettopp fordi en del pasienter med denne personlighetsforstyrrelsen gjør ting som gjør at de får oppmerksomhet, og medmennesker og helsevesenet vil ikke gi positiv oppmerksomhet, eller oppmerksomhet i det hele tatt, til negativ adferd.

Jeg sier det likevel: Vi har noe vakkert ved oss vi også. Derav tittelen på dette innlegget. Vi med Borderline har ofte vært utsatt for overgrep, og det har ikke jeg. Derfor har mange, inkludert psykiatere og overleger, satt spørsmålstegn ved hva som har vært «belastningen» som har gjort meg så syk er og prøvd å få meg til å fortelle noe fra livet mitt som egentlig ikke har skjedd. Noe måtte det jo være!

Men det er bare Asperger som har «skjedd», og derpå en hel verden av mennesker som ikke forstod og forstår meg, kjefter på meg når jeg ikke blir frisk og mennesker som stenger meg ute fra venneflokken, før og nå. Noen med diagnosen Borderline bruker rus som selvmedisinering. Det gjør ikke jeg, men jeg kan drikke meg beautiful(l).

Takk for oppmerksomheten. 

girl-1064664_640Foto: Pixabay.

Reklame

5 kommentarer om “Borderline and beautiful?

  1. Fantastisk skrive, som alltid! Og takk for at du driv bloggen, frå ein felles borderliner. (Eller var det blandet personlegdomsforstyrring på meg?)

    Likt av 1 person

  2. Dette var fint å lese ❤ Eupf gjør så vondt på så mange måter. Uforutsigbarheten og svingningene kræsjer så forferdelig med min tvangsprega pf, så det blir så vanskelig å vite hva jeg skal forholde meg til siden fornuften bare blir en stille, pipete og flytende stemme i bakgrunnen av alt kaoset. Du er vakker og klok, Helene ❤

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s