sosialt

Eufemisme – hyggelig nok

Eufemisme er en hyggelig måte å si noe utrivelig på. Når noen bruker eufemisme på meg, altså pakker inn budskapet for å lure meg til å tro at de er hensynsfulle, fanger jeg opp innholdet. Jeg ser gjennom slikt innpakningspapir, som om det var gjennomsiktig.

Jeg likte forresten godt å pakke inn badekarkuler i presang da jeg var ti år og ikke hadde så mange kroner til julegaveinnkjøp. Jeg hadde brukt hver krone (og det skinte gjennom) på å skape glede på badet og å få føle meg spesielt stolt og kry, det flislagte badet i det tre etasjers store huset.

Jeg var veldig opptatt av at det var et tre etasjers hus og at det var en enebolig i rekke og ikke et vanlig rekkehus. Egentlig var det et Block Watne-hus som flere hadde likt som oss, satt sammen i rekke med en carport. På papiret het det enebolig i rekke, var ekstremt viktig for meg og altså en hyggelig måte å si rekkehus på.

Med Asperger syndrom, er sånne detaljer og nyanser i språket alfa omega. Jeg kunne lage en scene ut av at det ikke gikk an for vennene mine å kjede seg i vårt hus, fordi det var et tre etasjes hus – de måtte klare å finne på noe der. «De» er forresten eufemisme. Jeg hadde bare én venn på ungdomsskolen. Eller, kanskje to. Jeg drister meg til å si to, jeg teller med «L.E.E.» som var året eldre enn meg, egentlig bare noen måneder. Teller.

Den ene het «C.T.» Hun sminket seg i min sofa til 10 000 kroner. Det var veldig viktig at den var verdt akkurat 10 000 kroner og hadde vært handlet som et kupp på januarsalget. Januar er en god måned for en jente som har bursdag i januar.  Jeg ble bekymret for om det skulle bli pudderflekker på sofaen. Det (bekymret) er også en hyggelig måte å si jeg ble fly forbanna på.

box-159630_640Bilde: Pixabay

Reklame

3 kommentarer om “Eufemisme – hyggelig nok

  1. Jeg kan også finne på å pakke inn ting, eller gå om grøten, som det også ofte kalles. Prøve å si noe som ikke er så hyggelig eller høflig ved å pakke det inn, for ikke å gjøre mottakeren fullstendig fly forbanna. Sette folk på plass, liksom, og prøve å gjøre det på en hyggelig måte. Og det er jo da meningen AT de skal se gjennom innpakningen og skjerpe seg, liksom, så da har det jo ønsket effekt, hvis vedkommende skjønner det, vel å merke. 🙂 Nå er det lenge siden jeg har kommentert på bloggen din, jeg har sovet mye siden jul, og sov en god del i jula, også. Håper du har hatt en noenlunde ålreit jul, da? For meg så har det vært en fredelig og ålreit en, og januar har også hittil vært nokså fredelig. Jeg er inne i leiligheta mi for det aller meste, her er jeg fanget av min egen angst.

    Her en autism awareness sang: https://www.youtube.com/watch?v=qdGGqsQs2LI

    Likt av 1 person

    1. Jeg skjønner godt det med å være fanget, og kunne ønske du var fri som en sommerfugl. Men om vinteren lever de jo ikke, og jeg er glad du lever. Så får du heller være inni i en konkylie litt. Jeg er glad du kjenner igjen det med å gjøre ting på en hyggelig måte. Det er hyggelig å ha deg i bloggen her. Og jeg tror vi kan være hyggelige mennesker selv om vi har vanskeligheter. Og tro kan flytte fjell. Takk for at du er til!

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s