asperger syndrom · tilleggsvansker

Åpenhet – hvorfor det er bra at noen (jeg) er åpen om diagnosen

Jeg er en papirjente. En sånn jente du kan krølle sammen til en ball og kaste, eller brette pent, legge i en konvolutt og sende ut i verden. Uansett, inneholder papiret en diagnose. Den heter F84.5 Asperger syndrom.

Jeg velger å være hun det papiret du kan lese, men jeg gjøre meg det digitalt og blir en side på en blogg. Min blogg som leses av andre med Asperger, tilfeldige interesserte, medmennesker, pårørende, helsepersonell og advokater. Det handler om retten vår til å leve et liv, selv om vi har noen utfordringer.

Det handler også om at utfordringene våre skal kunne tas i mot på en god måte. Hvis vi får høre at det bare er å ta oss sammen, blir ufordringene våre bagatellisert og undervurdert. Ergo vi som mennesker som sliter og kjemper hver dag, blir undervurdert. Ergo, mennesket meg (og kanskje deg om du er på spekteret) blirundervurdert.

Det er også måter å møte oss på, som kan bli feil. Noen kan komme til å behandle meg som mindreverdig, evneveik og dum fordi jeg ikke kan de samme tingene som de kan. Men vent, jeg kan noe annet! Jeg kan skrive, fotografere og levere. Jeg kan ikke leve på egenhånd, så der må du eller noen hjelpe meg. Men ikke tro at de andre, de uten diagnose, er bedre enn meg til alt.

Å vite at Asperger finnes, gjør det lettere å forstå hvorfor noen av oss har tilleggsvansker som kanskje er mer vanlig trekk ved andre diagnoser. Jeg kan komme med noen eksempler. Ta deg tid til å lese, for vi er ikke alltid så flinke til å be om hjelp muntlig. Det skrevne ord er derfor alfa omega. Jeg liker uttrykket alfa omega så jeg vil skrive det en gang til men fortsetter i stedet med de helt nødvendige opplysningene.

Selvskading og spiseforstyrrelse kan være en misforstått måte å ta kontroll over et kaotisk liv på og er ikke et selvmordsforsøk selv om man kan ha en depressiv tilstand. Tilbaketrekning fra samfunn og venner kan være en måte å beskytte seg selv på og trenger ikke være et tegn på at man er schizofren og lever i en egen verden som ikke finnes i virkeligheten. Man kan også være manisk uten å være bipolar (også kalt manisk depressiv diagnose), man kan rett og slett bare være veldig interessert i et emne eller en ferdighet!

Denne kunnskapen kan gjøre det lettere å gi rett behandling og unngå feilmedisinering. Derfor er jeg åpent brev.

Noe du lurer på? 

– Papirjenta-

origami-842024_640.pngIllustrasjon: Pixabay.

Reklame

4 kommentarer om “Åpenhet – hvorfor det er bra at noen (jeg) er åpen om diagnosen

  1. Du er flink til å skrive (og fotografere). At du er såpass åpen og dyktig til å finne de rette ordene hjelper nok flere enn du aner. Jeg håper du har det greit for tiden. Det skjer ikke så mye i livet mitt og jeg bruker mye tid på å tenke på andre mennesker. Folk jeg ikke kjenner. Selv om vi aldri har snakket sammen så føles det ut som at jeg kjenner deg litt via bloggen. Jeg setter pris på at du skriver så fint og legger ut vakre bilder.

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s