asperger syndrom · tilleggsvansker

Medisinering – hva kan virke inn?

En del med Asperger får tunge medikamenter mot alvorlige sinnslidelser mens de har en gjennomgripende utviklingsforstyrrelse. Den største forskjellen på Schizofreni og Asperger syndrom, er at schizofrene har hallusinasjoner.

Det som kan virke psykotisk for andre og de som diagnostiserer oss, er bare våre naturlig ømfintlige sanser. Vi opplever lyder og lukter sterkt, men vi innbiller oss dem ikke. Det vi oppfatter er tilstede og til å oppdage om man bare er skjerpet som oss. De er ikke en hallusinasjon men et ekte verdensbilde.

Men, vi kan riktignok trenge medisiner for tilleggsvanskene våre, som angstdemepende og antidepressiva. Det betyr selvfølgelig ikke at vi skal dopes ned. Vi trenger å sprudle for å holde på med spesialinteressene våre!

Jeg sprudler. Jeg fotograferer, tuller og ler. Jeg synes det er fint. Når jeg går på veggen, får jeg Sobril, et angstdempende og beroliggende middel. Men jeg blir tilbudt det oftere enn jeg sier ja (takk). Når kvelden kommer, er jeg kanskje utmattet men hjernen og sansene er i full beredskap.

Noen trenger medisinsk hjelp for å få sove om natten. Det kan gjøre at vi får en god døgnrytme og krefter til å holde ut hverdagene våre. Nattesøvn er alfa omega for å klare dagene for mange. Likevel kan vi slite med å faktisk sovne. Det er lurt å prøve ut naturlige søvnmedikamenter før men bruker de reseptbelagte. 

Jeg får også en lav dose antipsykotika for å holde meg samlet. Det er det ikke alle med Asperger som trenger det,  men noen av oss gjør. Jeg får et veldig kaos inni meg uten. Vi har prøvd. Testet, prøvd med, prøvd uten. Nå har jeg en lav dose Zyprexa, en medisin mange legger på seg av. Jeg gjør ikke det heller.

Medisiner er veldig individuelt. Det som hjelper for noen, hjelper ikke for andre. Derfor skriver jeg dette innlegget med omhu og respekt for både aspergere, pårørende og helsepersonell (spesielt leger og psykiatere). Og det som hjelper meg, kan til å med skade andre, spesielt de som har en avhengighetsproblematikk. Da er medisiner som Sobril skumle, da de er vanedannende. Forvirrende? Jeg håper jeg gav deg et lite overblikk og en dose innsikt.

world-1185076_640Foto: Pixabay

Reklame

2 kommentarer om “Medisinering – hva kan virke inn?

  1. En dose innsikt er alltid godt å få! Medisiner er et kronglete felt å manøvrere. Jeg har ikke prøvd annet enn Sobril, men som du sier, det er veldig vanedannende så det fikk jeg ikke fortsette med. Selv om det hjalp veldig mot uro. Noen ganger (egentlig mange ganger) skulle jeg ønske at jeg kunne få hjelp fra medisiner, spesielt for å dempe angst og sove bedre, men jeg mangler impulskontroll og kan rett og slett ikke ha det i hus.

    Jeg synes derfor det er veldig fint at du skrive opplysende og nyansert om både bra og mindre bra ting om medisiner! Tusen takk for alt det du gjør, gjennom bloggen, men også med å være deg ❤

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s