asperger syndrom · bokanmeldse

Halvhjerne? Nei, helt komplett.

Jeg har lest en bok av Craig Lancaster, utgitt på norsk av Cappelen forlag. Den heter Edward på ville veier. Den handler om en mann, Edward selvsagt, med Asperger syndrom, akkurat som jeg har. Noen kaller han halvhjerne. Gjennom historien i denne boka, motbeviser han alle mobberne og drittslengerne. Gjennom terapi har Edward fått alle livsredskapene han trenger for å komme på sporet, på sporet, på sporet. Han må bare ta noen omveier fordi han liker høyresvinger bedre enn venstresvinger osv.

Det er en varm beretning om en mann som mister jobben, rutinen han har hatt i så mange år og ikke vet hvor han skal ta veien. Det er om en biltur som blir noe helt annet enn planlagt. Det er om en gutt han har som venn, Kyle, som krangler med foreldrene sine og har det vanskelig på skolen. Han sniker seg med på bilturen. Edward og Kyle havner i en bilulykke etter en tid på et motell. På det motellet jobbet Sheila Renfro, som lærer Edward å kysse når han bruker noen dager til å komme seg på beina igjen på motelletetter nilkræsjen. Det er svart på hvitt om en mann som tilgir moren sin, tar tilbake selvbestemmelsesretten sin og følger hjertet. Det banker på hos Sheila.

Boka er et lite mesterverk av små detaljer som utgir en helhet jeg kommer til å huske lenge. Det er en bok som beveget meg og som jeg vil låne bort. Den rørte ved mange aspekter og var en komplett leseropplevelse. Intet mindre (!) for jeg skriver stort (sett) om Asperger. Romanen er om Asperger, men den er også en personskildringen. Jeg vet noen, faktisk relativt mange, som ville ha godt av å kjenne en som Edward; en mann som skriver ned antall kilometer kjørt og teller millimeter nedbør gjennom året for å ha oversikt nok til å leve i et kaotisk samfunn. Boka finnes både i hardback og paperback. Godt anvendte kroner selv for slanke lommebøker; hvis du vil kjenne Edward da. (Min nye bestevenn.)

img_0099

Reklamer

En kommentar om “Halvhjerne? Nei, helt komplett.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s