asperger syndrom · depresjon

Aspergersorgen

Aspergersorgen kan diagnostiseres som klinisk alvorlig depresjon. Det skjedde med meg. Jeg fikk diagnosen i 2004, med grensepsykotiske symptomer. Aspergersorgen er de gangene livet er så mørkt at du ikke vil leve. Det er når du faller utenfor samfunnet og ikke klarer å tilpasse deg.

Det er når alle forventer at du skal klare deg gjennom et normalt liv, og feiler. Det er når du ikke klarer å følge opp jobb eller studier, gråter og får sammenbrudd. Det er når du leter etter en måte å dø på, fordi du er så deprimert at du tror verden ville vært bedre uten deg. (Det er den ikke!)

Det er når spesialinteressene dine ikke klarer å holde deg oppe og du ikke klarer å holde på dem. Det er når verden raser og tiden går, uten at du klarer å henge med, verken emosjonelt eller fysisk. Alder blir bare et tall på papiret og du kjenner deg ikke som et menneske på den alderen.

Det er når noe er i endring, uten at du er klar for det og vil legge deg i sengen i fosterstilling med dyna over hodet til det går over. Det er når du innser at samfunnet aldri vil stoppe opp og gi deg tiden du trenger til å svelge unna inntrykkene. Det er når du vil karusellen livet skal slutte å snurre.

Det er når du møter nye mennesker du ikke tør å bli kjent med, fordi du vet at de vil svikte deg slik x og x og x i mente gjorde. Det er når du ikke orker å kle på deg annet enn inneklær (som joggebukse) fordi du ikke vil ut til et samfunn med mennesker, trikker, biler og busser og alt annet som får hjulene til å gå rundt. Og rundt og rundt og rundt.

Det er når andre mennesker stifter familie og får seg nye jobber, mens du selv står og stamper i den samme gjørma og føler at sånn vil du alltid stå å stampe og dunke hodet i veggen når du støter på ukjent mark.

Det er når du ikke tør å møte øyene til andre mennesker fordi du ikke vet hvordan du vil reagere på en avvisning eller du er redd blikket ditt er dødt og du blir avslørt som  zoombie. Det er når medisinene mot angst og søvnmangel ikke virker og hjernen jager deg avgårde som en pisk på en hest, i et evigvarende tankekjør.

Det er når du kjenner deg mer død enn levende. Det er når du er «klinisk deprimert.»

clock-1606919_640.jpgFoto: Pixabay.

Reklamer

6 kommentarer om “Aspergersorgen

 1. Et sterkt innlegg! Og det jeg tenker på etter å ha lest det, er at det må jo føles som en liten evighet siden 2004. Da var Asperger nærmest ukjent for folk flest. Og det må ha vært tøft å føle seg alene med kunnskapen og «byrden». Min niese fikk diagnosen sin som femåring i 2002. Husker selv at det var vanskelig å forstå – og forklare til andre. Så fikk sønnen min diagnosen som 15-åring i 2015. Ikke fullt så vanskelig lengre å forstå. Men også omgivelsene rundt visste allerede litt om Asperger. Og det er fordi noen (sånn som du), vil fortelle… Du finner han forresten på YouTube, som Armrik2 – der han forteller litt om Asperger. Klem!

  Likt av 1 person

  1. Tall for kommentar. Ingen skjønte at jeg hadde Asperger. Det tok mange år i systemet før utredning ble gjort. De siste årene med diagnosen på papiret, har jeg sett sammenhenger og årsaker til st hoveddiagnosen kanskje kom i skyggen. Jeg håper det hjelper noen at jeg skriver.

   Liker

 2. Skjønner deg godt.:) Jeg fikk diagnosen for 2 år siden, og den virkelighet du beskriver er tidvis også min. Spesielt i de periodene der jeg har gitt alt, for å klare det som forventes av andre og…..meg selv. Og man ikke er «bare» overbelastet , men har fult ut utviklet en sterk utbrenthet som det tar åresvis å komme over. Velsigne deg for at du deler dette. Og lykke til videre.:)

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s