asperger syndrom

Unormalt normal

For å få diagnosen Asperger syndrom, må man ha normal eller bedre enn normal intellegens (iq). Man må også ha et normalt talespråk. Utviklingen for et barn med Asperger, ligner derfor på utviklingen til andre barn og kanskje nettopp derfor har jeg klart å bli voksen uten å bli fanget opp.

Jeg kan snakke, diskutere, vurdere og reflektere med mitt normale talespråk og min intelligens. Jeg kan ta aktivt del i samfunnet vårt, også mens jeg står litt på siden av det som jeg gjør som pasient. Jeg har altså evner, både normale evner og evner utover det normale. Jeg viser til å kunne skrive godt, ha øye for detaljer, ta gode fotografier og å kunne bli oppslukt i egen kreativitet.

For å bli diagnostisert med Asperger syndrom, må man i tillegg til å være normal eller bedre enn normalt intellektuelt, også ha symptomer innenfor tre områder samtidig. Ser vi på de, kommer det mer negative og «unormale» frem. Symptomene er innenfor
1. å forholde seg til andre mennesker,
2. å kommunisere med andre mennesker
3. å være fleksibel i tanker og adferd.

Alle disse tre tingene gjør mennesker mye, derfor er Asperger syndrom en funksjonshemming. En funksjonshemming er en skade som gjør at det er noe som blir vanskeligere å få til, gjøre og mestre. Mennesker med Asperger sliter mer enn normalt på de nevnte områdene.

(Kilde: Asperger syndrom for voksne og ungdom av Torill Fjæran-Granum).

moss-1570171_640Bilde: Pixabay

En kommentar om “Unormalt normal

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s