asperger syndrom · spesialinteresser · Tekstutfordring

Asperger – en medfødt tilstand

Bilde er et resultat av tekstutfordring med Vinterblomst.net. modell: Irrealdoll
Jeg er født med Asperger syndrom. Jeg ble sikkert født med et skrik som andre barn. Jeg ble også født med en sårbarhet. Denne sårbarheten har navnet Asperger syndrom. Det handler om å være mer sensitiv enn gjennomsnittsmenneske. 

Jeg kom til verden med å kjenne alt stort og mektig og jeg ble det lille skjøre barnet. Noen måtte passe på meg. Og da jeg vokste til og ikke hadde de trygge foreldrene mine rundt meg lenger, krympet jeg meg i anoreksi og forble sårbar, liten og lett mottakelig for alt som er vondt og brutalt. Slik brutal og vond verden kan være, med sine forventninger om å være ansvarlig, passe på eget liv og ivareta medmennesker. 

Dette er ting jeg ikke klarer hvis de jeg månsosialisere med for eksempel lukter parfyme. Jeg tuller ikke, selv om det er første april, fordi jeg vet ikke om jeg vil forstå spøken om du tuller tilbake eller om vi ler av det samme. Jeg fanger opp sanseuttrykk som det jeg hører, helt bokstavlig. Ironi blir derfor hard kost og ikke morsomt for meg. Jeg er skjør som et hode av porselen, men setter meg likevel i farlige situsjsoner både psykososialt med å si ærlig ut hva jeg mener, og fysisk gjennom selvskading. Ingen kan tro man er født sånn. Men å leve med Asperger syndrom, har gitt meg en belastningslidelse kalt Borderline. Leser man om den psykiske sykdommen forstår man mer om hvordan jeg henger sammen. 

Totalt sett sitter vi igjen med et bilde trettitre år etter fødselen og livets spede begynnelse, av en jente som lever mot alle odds! Hun har overlevd operasjoner og overdoser. Noen ganger kan hun si: «Takk for at dere tar vare på meg,» for hun er født til å overleve av mennesker som elsker henne slik bare foreldre kan være, i verden med krig, lidelse, lyd, lys, lukt av alt fra eksos til hvitløk. Det kommer aldri til å gå over, denne sensitiviteten og frykten for å ha skyld i krigen i Irak. At dette vevre vesenet er født med Asperger er ikke til å komme bortifra før døden skiller henne, se (les) meg, ut av eksistensen. 

Takk for oppmerksomheten til dette sårbare, vidunderlige temaet fødsel. Dette er første av ti temaer jeg skriver en kreativ tekst til samtidig med at vinterblomst.net gjør det samme. Teksten min vil hver gang være montert på et bilde som over her og være spiren til et lengre innlegg. 

Reklame

2 kommentarer om “Asperger – en medfødt tilstand

    1. Takk skal du ha. Det var et fint tema det var viktig å skrive om, selv om det også er sårbart med ting som er nytt. Og dette er nytt, både det å skulle klare seg i hver eneste NYE dag, og å begynne på et nytt prosjekt, selv om det siste er langt mindre er krevende. Vi er jo født kreative, du og jeg.

      Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s