asperger syndrom · sosialt

Vår vår

Jeg ble spurt om hva som var det beste med våren. Jeg kunne krysse av på lengre dager eller at blomstene og trærne begynte å spire. Men ikke noe av dette liker jeg! Jeg ser bare naturen forandre seg, nok en gang uten meg.

Det blir ikke en vår jeg finner fram sykkelen eller en lettere jakke. Jeg tilpasser meg ikke sesongene. Jeg går i den samme ulla mi. Jeg er den samme sauen. Ikke det at jeg er en sau, jeg slår bare krøll på meg. Som saueulla. Om våren er det som om jeg er helt alene i ulla mi sammen med ulver som flår pelsen av seg, hvis de kunne.

Mange med Asperger synes forandring er vanskelig. Det å stille klokka gjør noe med oss. Lysere dager kan også gjøre vondt i øynene fordi vi er lysfølsomme. Følsomme i det hele tatt forresten, så det å se mennesker bli våryre og menge seg med hverandre gjør at vi føler oss mer alene.

Sammen er vi mindre alene, derfor har vi egne grupper på Facebook. Jeg er selv administrator i to av dem: Asperger Norge og Kun Asperger (Norge). Men alt dette skjer via internettet. Ikke alle av oss har så mange venner irl. Det er sårt for sårbare sjeler, det å kjenne seg så på utsiden av samfunnet. Barn og ungdom med Asperger lurer noen ganger på om de er født på feil planet.

Men vi er ikke her ved en feiltakelse, tror jeg, på jorden mener jeg. Men vi takler våren med den samme gamle boblejakka eller holder fast ved andre rutiner du pakker bort fordi datoene sier «vår». Det kan være vanskelig at noe begynner på nytt uten at vi har det gamle med oss.

Modell: Soom Nyer

En kommentar om “Vår vår

  1. Enda en ting jeg aldri har tenkt på, – at ikke alle er glade i årstidene som skifter. Men jeg skjønner jo at det er selve forandringene du synes er vanskelige. Samtidig som forutsigbarheten er der, – i det at vår kommer etter vinter, så sommer osv., så skjer det endringer hele tida. Hm….

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s