asperger syndrom · Funksjonsnivå · sosialt

Én til én

Autismen min gjør at jeg er best på en til en kontakt. Jeg har en egen evne til å nå fram til folk, men jeg trenger at de bare er en om gangen. Er det flere som besøker meg på en gang, sliter jeg. Jeg blir forvirret, desorientert og kjenner at jeg spiller et skuespill. Jeg klarer ikke være i nuet og jeg flyr, sikter skyhøyt og faller ned på jorden igjen når alle har gått hjem.

Det gjør at når jeg er alene med sykepleierne igjen, velter jeg kanskje en kommode og kaster et bord i veggen. Sykepleierne står i det med meg, for det ER meg. Autismen min og meg. Jeg kommer aldri til å fungere akkurat som gjennomsnittsmennesket. Det gjør meg ikke til et dårlig menneske, men til et menneske med andre behov for tilrettelegging og begrensning enn deg.

Når jeg sitter med én person som snakker, kan jeg delta i samtalen. Jeg kan spørre hva de har gjort i dag, Men å hilse fra en tredje part, sliter jeg med. Som regel får jeg det ikke til. Jeg får ikke overbrakt en hilsen fra broren min til pappa eller fra pappa til legen jeg har. Det er å ta noen inn i rommet, og jeg vakler. Jeg prøver av og til, men angrer meg nesten hver gang. Å be meg om å hilse, er en stor oppgave som dere andre bare ser på som en bagatell. Vi har ulikt perspektiv.

I den store sammenhengen, samfunnet, er jeg også bare en bagatell. Tapet av meg ville være som om man gråter når man kutter løk. Men jeg teller med når vi teller opp hvor mange pasienter det er her eller hvor mange medlemmer det er i familien min. Jeg er en av fler, selv om jeg bare klarer én til én. Blir det flere mennesker og mange impulser, når kanskje helt enkelt ikke stemmen min frem, jeg blir tause Birgitte og alt jeg drømmer om er et skrivende univers.

Reklamer

2 kommentarer om “Én til én

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s