asperger syndrom · sosialt

Kommunikative kommentarer

Kommunikasjon via tale er naturlig for de fleste mennesker. Mennesker må Asperger syndrom som diagnose, må ha taleevne. Har man ikke normal taleevne, har man en annen form for autisme og kvalifiserer ikke til diagnosen Asperger syndrom. Normal taleevne er et diagnosekriterie. 

Det betyr ikke at det alltid er lett for mennesker med Asperger syndrom å gjøre seg forstått med ord. Kommentarer kan endre min eller andres adferd, og er kommentarene konstruktive og formidlet på en god måte blir adferden hensiktsmessig. Jeg reagerer også impulsivt på input, så kommentarer slengt ut i lufta kan velte stole lass, les hele selvtilliten min. 

For meg, er det så ubeskrivelig lett å fange opp andres kommentarer til meg, spesielt kommentarer som er negativt rettet eller jeg kan tolke de til å bli det. Jeg blir som en svamp i klasserommet, slik tror jeg jeg kan forklare det. Jeg tørker av tavla og samler på ordene – trekker til meg alt som har blitt sagt og deretter skrevet på tavla. Apropos er skrevet et nyttig stikkord å ha i minnet! Jeg fungerer mye bedre i kommunikasjon med andre mennesker hvis jeg får lov å skrive til dem. Det gjelder for mange mennesker, særlig mennesker med en autisme-tilstand.

Når jeg skriver, kan jeg sette ord på tanker og følelser på en annen måte enn hvis jeg snakker. Er jeg for eksempel frustrert, kan jeg SI drittsekk, mens jeg kan skrive at nå er jeg veldig redd og lei meg fordi den andre personen ikke følger rutinene jeg er vant med. Det siste er langt lettere å forholde seg til for den andre personen, men jeg klarer ikke å si det. Jeg må skrive det, og ikke alltid kan de andre få til å lese og jeg snakker «drittsekk».

Jeg har også mange automatiske kommentarer som jeg sier rett ut høyt (muntlig). Det forekommer hvis jeg blir overveldet i sansene mine. For eksempel om en person lukter parfyme eller hvitløk, påpeker jeg det høyt. Jeg trenger å finne ut av hva lukten kommer fra, hvorfor den opptrer i rommet og er det i stedet en sjenerende lyd, vil jeg vite om den går over. Og lukter det ost, lurer jeg på om det er pizza de lager på kjøkkenet. Da vil det gå over om en times tid. parfyme blir også mindre intens med tiden. Tiden går og vi går med, sa farmor. 

kommuniativ.jpg
Modell: Dust of doll
Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s