tilleggsvansker

Vinter og vår(e tenner)

Jeg blogget for en tid tilbake om seks hull i tennene. Fordi jeg har mange vansker, er det spesialenheten som må ta seg av tannbehandlingen min. Mange med anoreksi har dårlige tenner. Det hjelper heller ikke at jeg er overfølsom på lyder inni meg og helst vil ha folk på avstand. 

Jeg havnet i kø. Men plutselig rykket jeg frem i køen. Eller så var det bare min tur! Tirsdag 2. mai klokken elleve. Jeg tok på meg Dr. martens-støvler og lang boblejakke. Håret lå i fletter. Jeg var klar. 

Jeg visste hvordan jeg skulle opptre. Jeg skulle opptre som et normalt menneske, ikke få panikk. Ikke utagere, ikke si noe om hva jeg tenker på. Det er ikke forståelig, for folk flest. Vi satte oss i taxien og kom oss frem i Oslo sentrum, på galleriet ved bussterminalen. Jeg begynte å fable om å reise med buss.

Jeg hadde fortsatt ikke pusset tennene som andre gjør hver dag, og i alle fall når såre skal til tannlegen. Det er vel sju år side sist. Sju lange og sju brede. Dette skulle bli et lite eventyr. Det var en gang en liten dame som sluttet å pusse tennene. Hun orket ikke ha noe i munnen, orket ikke lyden, orket ikke noen ting og nå var hun hos tannlegen. Til ingen nytte!

Pernille tok meg i hånda. En vever, omtenksom tannlege. Hun tittet inn i munnen min. Kanskje noe skeptisk, men hun sa ikke noe negativt til meg. Jeg tar av meg hatten, hvis jeg har noen. Men så:

Igjen havner jeg i køen. Jeg må vente på narkosebehandling. Lykkelige dager kan jeg bite tennene sammen for. Det er mer i vente. Flere korridorer jeg må spasere i. I dag var det også trapper. Jeg kjente kroppen svikte. Håpet henger i en tynn (tann)tråd. 

Kjenner du noen som ødelegger kroppen sin eller tennene sine fordi de har så stort funksjonsfall? Psykisk lidelse rammer fysisk helse. Jeg lar deg dessverre kjenne meg. Holder du ut? Bite tennene sammen. 

(P.S jeg hører fremdeles lyden av metall i munnen min her jeg venter på tur.)

Hvitveis, vår og sommer på vent. 100 mm Canon Macro L.
Reklamer

5 kommentarer om “Vinter og vår(e tenner)

 1. Yes, I’m going through a period of a lot of dental treatment at the present time, since Christmas 2016 when roots were extracted, ny jaw rebuilt in part and I’ve been wearing a brace and hope this will be finally completed, with new teeth on May 12. I found your blog poignant but I’m not sure which is the worst part for me. Probably some of the large objects in my mouth, which you spoke about. In my case I find the dentist says, «Don’t open your mouth!» So I open it! «Don’t speak now!» So I speak now! He’s not a bad dentist but he doesn’t get it that speech needs to be precise, for example, «Keep your mouth closed now, the cast is setting,» that would be more helpful.
  I am saying too much but I agree with you that the person with aspergers who visits a dentist is taking in a lot of difficult tasks.
  Have a good day, Helene 🙂

  Likt av 1 person

 2. Jeg er tannlegepysete, – har ikke tannlegeskrekk, tror jeg, men gruer forferdelig og klarer ikke å slappe av i det hele tatt, når jeg sitter i stolen. Det som hjelper meg, er tanken på den herlige følelsen, når jeg går derfra og er ferdig!

  Bra at du får tennene fiksa, iallfall, og narkose er «barmhjertig» når det må til. Så jeg ønsker deg lykke til. Håper du slipper å vente lenge, for ventinga er jo heller ikke noe trivelig….

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s