asperger syndrom · tilleggsvansker

Vi er ikke like

Har du møtt ett menneske med Asperger, har du møtt nettopp ett menneske. Vi er ulike selv om vi har samme diagnose. Ingen av oss er helt like. Vi har forskjellige styrker og ulike ting vi sliter med. Noen trenger mer hjelp enn andre, som at noen nærsynte trenger sterkere brilleglass enn en som er mindre nærsynt. At noen av oss har andre diagnoser på toppen, lager støy i bildet du ser på for å forstå oss. 

Vi har en fellesnevner, med at vi må slite på tre områder. Det er vansker med å forholde seg til andre mennesker, vansker med å kommunisere med andre mennesker og vansker med være fleksibel i tanker og atferd. Mange av oss har et stort sprik i funkjsonsnivået vårt. Mens vi sliter big time innenfor noe på disse områdene, kan vi samtidig fungere over gjennomsnittet på andre områder. Det er deilig og frustrerende. 

Vi holder ofte ut samme aktivitet over lenger tid og trenger ikke input utenfra. Den styrken, og den påfølgende gleden, kunne jeg ønske at mange uten Asperger fikk lov føle på. Det er en underlig frihet med å ikke trenge stimuli, spesielt sosial stimuli eller berøring. Men igjen, vi er ikke like. 

Noen med Asperger, er glad i sexliv og slike ting, mens jeg er glad jeg slipper å forholde meg til det. Jeg skriver meg et helt liv, og har det godt selv om jeg ikke har kjæreste eller så mange venner. Venner er likevel viktig for meg, det å vite at noen er venner med meg for den jeg er. Jeg prøver å være. 

Jeg skrev Mail med en ung dame med Asperger, og det gav meg mye. Vi har masse felles og ingen av oss har masse sosial omgang utenom. Men også i det forholdet som fungerte så godt, møtte vi på deler i livet vårt der vi er ulike. Vi er to individer. Møt oss som det!

Forskjellige. Dukker av Connie Lowe og Irrealdoll.

2 kommentarer om “Vi er ikke like

  1. Thank you Helene, you make a good point about we may all have aspergers but we are not all the same. Certain common areas, particularly in communication and social skills. There are similarities but many people who are not familiar with aspergers tend to expect people who are very alike in most areas of personality and appearance.
    What you have said in your blog needs to be repeated often: when you meet someone with aspergers you have met one person. The next person may not be exactly the same.
    Thank you Helene. I hope you are having a good week.

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s