asperger syndrom

Min lille skygge

Før jeg kom på sykehuset, dette stedet med pleiearbeidere, leger, låste dører og medisiner, gikk jeg hjemme til fastlege og psykolog og psykisk helsetjeneste i kommunen. Og jeg gikk på dagsenter. Men det som preget dagene mine, var min firbente venn som fulgte etter meg som en skygge i huset, gikk tur med meg og var med meg til baderomsdøra da jeg kastet opp. Hun er tolv år og en strihåret dachs som kommer på besøk.

Mange mennesker har glede av et dyrs selskap, og på noen aldershjem er det hund eller katter. Også i psykiatrien har man noen steder fått opp øynene for dyras positive affekt på pasientene. Noen hunder blir også trent opp nettopp til å være treapihunder. Mange har nytte av dyr for å forstå menneskene også, fordi det kan være lettere å uttrykke følelser sammen med dyr. De har dyrebar kompetanse på ordløs kjærlighet. 

En del med Asperger syndrom er spesielt opptatt av dyr, gjerne katter, hunder og hester. Dyras velvære er også viktig for oss. Noen er villige til å endre kostholdet sitt for å spare dyra og blir vegetarianere eller veganere. Andre jobber for dyrebeskyttelsen, er aktivt mot pelsdyroppdrett eller finner opp systemer for et bedre dyreliv frem til slakting, slik Temple Grabdin utarbeidet for kuene. På dyra kjenner du oss, kort fortalt. De har ofte fulgt oss gjennom livet og jeg har hatt hund fra før jeg ble født. 

Canon 24 mm

5 kommentarer om “Min lille skygge

    1. Det hadde vært en glimrende ide hvis en tok på seg å være eier så den hadde en trygg person som alltid var der i tillegg til mengden

      Liker

  1. Ja til dyr på blå resept ! Det er noe med dyrene og måten de møter oss på. Uten fordommer. Og de gir så mye kos og varme. Være seg en katt, hund eller hest. Leste om en miniatyr hest som ble brukt som terapihest, og gikk på besøk til gamle. Tenk å få stryke en heste mule en gang i blant. Selv er jeg i stallen to ganger pr uke, og det er høydepunktet å stelle, kose før tur. Stryk en hest over mulen i tankene, sikker på at det også vil gjøre deg godt.

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s