asperger syndrom · sosialt · tilleggsvansker

Du var menneske da, jeg en robot

Å ha Asperger er for meg som å føle seg som en robot. Jeg er programmert til å følge livets gang, og gjør det til en viss grad veldig etter boka. Jeg gikk tretten år på skole, inkludert førskoleleåret, og deretter inn på høyskole. Jeg er absolutt og følger et rigid mønster mellom fødsel og døden.

Jeg var programmert til å smile, takke for maten og å gjøre lekser. Men jeg, jeg-et var undertrykt. Det var bare robboten som responderte, satte opp et smil i trynet – jeg hadde andre følelser inni meg og var de andres versjon av mennesket utad.

Så traff jeg deg på veien, i andreklasse på videregående. Du hadde dine utfordringer, syns jeg var en god venn og omfavnet meg. Du fikk meg ikke ut av roboten i perioder, og du fikk meg til å oppdage at ikke alt var så bra med meg, innvendig. Jeg hadde ikke de gode følelsene jeg var programmert til å vise.

Du hadde det som skulle til for å få meg til å kjempe for å følge normen om å ha det bra, si fra om mobbingen og flytte fra den. Du var menneske da, venn av en robot. En robot som smilte da du snakket til henne og kuttet seg da du var for snill.

Jeg fortjente deg ikke. Slik kjentes det, både inni og utenpå. Livet var for godt til å være sant. Jeg gikk dermed ut av realiteten og glemte menneskeverdet. Roboter fortjener ikke mennesker. De skal ikke føle eller danne en relasjon. Sånn er det å ha Asperger syndrom, for meg.

«Vennene» mine er ansatte på jobb, fra 7.30 til 15, fra 14.30 til 22 og fra 21.40 til 07.40. De andre er på verdensveven og gjør det mulig å skrive og få respons. Det var bare roboten som småsnakket. Takk for maten, takk for i dag, sees på mandag. Da kan vi prate mer. Programmert inn til samtale klokken 11.

Bilde: Pixabay.

2 kommentarer om “Du var menneske da, jeg en robot

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s