asperger syndrom · tilleggsvansker

17. mai for de fremmede 

Det slo meg en gang for noen år siden. En mørkhudet medpasient som ikke var født her, var mer glad i 17. mai enn meg. Hun sprudlet, veivet med flagget og gratulerte med dagen. Hun ropte «Hurra for Norge»og «Gratulerer med dagen, Norge». Det er noe å tenke på, altså til ettertanke, for oss som tar 17. mai, landet vårt og friheten for gitt.

Med Asperger tviholder jeg på tradisjoner. Jeg satt da og så skolekorpset spille utenfor sykehuset siden jeg ikke lenger selv kunne delta i noe musikkorps. Det er ikke 17. mai uten korps selv om det blir sånn i år. Og broren min måtte, den dagen for noen år siden, spise is for meg fordi anoreksien hvert år kommer i veien og knuser tradisjonen om is. I dag har jeg bedt pappa spise en ekstra.

Da broren min hadde reist, det året for noen år tilbake, satt jeg stille og så på det tynne korpset. Det var så tynt i rekkene og så unge musikanter. Fullt gjennomtrekk! Derfor er korpset kanskje oppløst nå. Det er ikke lenger noe tog som går forbi. Ingen små barn som spiller opp for pasientene. Men jeg tenkte tilbake:

Ved min side veivet «sommerfuglen» med flagget som om det var Garden selv som opptrådte. Jeg vet ikke hvor hun kommer ifra. Jeg skammer meg litt, for hun var ivrig rundt norsk kultur. Jeg burde visst om hennes, lært meg hva hun trodde på og hvorfor hun likte Norge. Men noe skriver jeg ned; hun er hjertelig velkommen i toget! Det vil være en ære å få gå med henne, veivende med flagget, en annen 17. mai. Det skulle bare mangle.

Tradisjon tro har jeg funnet fram flagget, tatt på meg finstasen og gratulert med dagen. Det handler om å inkludere og å høre til, ta del, være samfunnsborger helt enkelt.

Modell: Kaye Wiggz. Oslo-bunad.

En kommentar om “17. mai for de fremmede 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s