Uncategorized

Annerledes well-beeing

Forfatteren av boka Studentliv, Anette Møller, skriver i boka at hun dessverre har møtt mange unge med autisme som har hatt veldig liten tro på «det gode liv» og på sine egne muligheter. For dem er «well-Beeing» i virkeligheten blitt et spørsmål om overlevelse gjennom isolasjon eller annen uhensiktsmessige strategier, som for eksempel selvskadende adferd. Det ble det for meg.

Det betyr ikke at personer med Asperger syndrom alltid har «feil» form for «well-beeing», men at en del av oss sliter. Igjen, ikke alle, men noen. Disse «noen» er viktige nok til at jeg velger å lage et blogginnlegg om den «feilaktige» formen for «well-beeing». Det handler om å overleve, rett og slett. Og det er det så viktig at også disse menneskene gjør! For:

Selvmordsstatistikk er sørgelige greier og altfor mange mennesker både med og uten diagnoser dør hvert år for egen hånd. Personer med Asperger eller Autisme kan ha lykkelige liv. Det handler om å gi dem en sjanse. Kanskje trenger de i en periode disse uhensiktsmessige strategiene, som å skjerme seg litt fra mengden, men de må likevel få mulighet til å finne sin livsverdi, oppleve å bli verdsatt og å lykkes. 

For mange har barndommen og ungdomstiden vært fylt med flere utfordringer enn andre barn og ungdom opplever. Det skyldes ikke svik fra lærer, foreldre eller andre omsorgspersoner, men mangel på redskaper til å takle disse utfordringene. Utrygghet og angst kan ha vært trofast følgesvenn i en årrekke og det setter spor. Spor som noen ganger fører til at man søker lykken og det gode liv i helt andre arenaer enn «normale» eller «friske». Da er det forresten godt og viktig å samtidig ha en konstruktiv hobby å vende tilbake til, som foto for meg. 

camera-2289494_640
Miniatyrkamera i et hjerte av hender. Canon 100 mm.
Reklamer

2 kommentarer om “Annerledes well-beeing

  1. Ja, det gode liv, ja, det kan være litt vanskelig å få fatt i, men de gode øyeblikkene, de har jeg ihvertfall, selv om jeg er en god del isolert i hverdagen. Gode øyeblikk kan for meg være å sette meg ned og skrive litt, få hektet sammen ord og setninger med uttrykk for det jeg mener. I dag er det litt grått ute, da, og en jeg kjenner, han skrev på facebook her om dagen at han elsket somrene i Norge. I fjor var det på en onsdag. 😛

    Så man får håpe at sola kommer igjen. 🙂 Her en soltrall, ihvertfall. https://www.youtube.com/watch?v=ow5Ie9bNLHc

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s