asperger syndrom

Tar du autismen fra en gjennomsnittsasperger

Dette innlegget baserer seg på noe Jim Sinclair har uttalt skriflig, og litt av min egen tillit til den en gang så dyktige forfatteren Henrik Ibsen som jeg kom opp i muntlig om i 10. klasse og ut av døra med karakter 6. Jeg tar det beste fra to begavede mennesker og lager et blogginnlegg. Jim er voksen autist og en av grunnleggerne av Autism Network International har skrevet følgende:

«Autisme er ikke noe et menneske har eller et «skall» man er fanget i. Det finnes ikke noe «normalt» barn skjult bak autismen. Autisme er en måte å være på. Det gjennomsyrer alt, den farger alle opplevelser, alle følelser, sanseinntrykk, tanker og sammenstøt, ethvert aspekt av tilværelsen. Det er ikke mulig å skille autismen fra mennesket, og hvis det hadde vært mulig, ville den du satt igjen med, ikke være den samme som du hadde i utgangspunktet.»

Jeg tror det er noe i det. Det jeg føler, og min tankegang, er preget av at jeg har Asperger syndrom. Det betyr ikke at jeg ikke er mottakelig for input eller korrigeringer, men å fjerne alt, er ikke mulig (uten å drepe all livsgnist). Det er kanskje heller ikke ønskelig å kvitte seg med alle mine særpreg? Tar man livsløgnen fra et gjennomsnittsmenneske, tar man lykken fra det med det samme, sa Ibsen gjennom skuespillet Villanden.

Og jeg tror det er der det ligger. Jeg tenker på alle gledene jeg ser, fordi jeg ser verden annerledes. Ikke det at det ikke er mange nedturer for det er det, men jeg kan ikke splitte meg fra autismespekteret. Jeg er det, hele tiden. Det er noe jeg er og gradvis har lært meg å leve sammen med, i ett med meg selv. Fjerner man væremåten som kommer som symptomer som utgir kriteriene for Asperger syndrom, er det litt som å fjerne livsløgnen.

Aksepten for å være annerledes kreves om man skal la meg fortsette å ha Asperger syndrom (noe som faktisk er umulig å unngå). Diagnosen gir en forklaring, men det har alltid vært der. Det er meg: Min måte å oppdage farger og detaljer, lyder og smaker. Smak på ordene mine, svelg de om de er for vonde å ha i munnen eller spytt de tilbake i fleisen på meg. Jeg tåler det, så lenge du prøver å forstå. Det lyser gult når sola står opp, en ny dag begynner og vi har blanke ark og fargestifter til, innenfor gitte rammer. Diagnosen min gjør at jeg trenger klare rammer, rutiner og struktur. Men har jeg dette, kan jeg opptre kreativt og skape.

Joyce Chung, som har en datter med autisme, og som har arbeidet som autismekoordinater ved NIMH har sagt: «Hvis man hadde fjernet muligheten til å bli autistisk, ville man ikke da også fjernet det som gjør oss interessante som mennesker? Kanskje det handler om de samme genetiske strukturene som prooduserer kreativitet og diversitet?» Med det setter jeg meg ned og lager et bilde.

humlesnurr.jpg
Humlesnurr. Canon L 100 mm og kreativ redigering, kanskje er jeg på en snurr selv?

 

Reklame

5 kommentarer om “Tar du autismen fra en gjennomsnittsasperger

  1. Tusen takk for en fantastisk tekst og utrolig fin beskrivelse. Jeg heier deg videre, og må si at jeg er imponert over at du finner så mange viktige temaer å skrive om. Og at du skriver slik at jeg forstår. Sender varme tanker og ønsker om en så god kveld videre som du kan.

    Likt av 1 person

  2. Dette var en utrolig godt skrevet tekst, som passet veldig godt til temaet. Jeg blir igjen og igjen imponert over hvordan du håndterer det skriftlige språket. Flyten du har, stemmen du har funnet, hvordan tekstene alltid fremstår som en spennende helhet med mange interessante detaljer. Jeg liker språkbeherskelsen din utrolig godt! Ønsker deg en så god helg som mulig!

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s