asperger syndrom · Funksjonsnivå · kroppen

Fysisk aktivitet og egentrening i bokstavlig betydning

Mange med Asperger syndrom vegrer seg for ballspill og andre gruppeaktiviteter. Jeg derimot, likte fotball – helt til barna skulle velge oss på lag. Å ikke bli valgt selv om man er den beste jenta i klassen, gjør noe med selvbildet ditt. Knips.

Men studier viser at fysisk aktivitet er gunstig for personer med Asperger og andre autismesperkterforstyrrelser, og særlig for de som har epilepsi i tillegg viser fysisk aktivitet seg å ha en veldig god innvirkning på tilstanden. Derfor gjelder det å finne en treningsform de har glede av.

For noen, er sykling både morsomt, passe stimulerende og gir en følelse av frihet. Det samme kan noen av oss oppleve i vann der vi ligger og flyter på rygg. Dans derimot, kan noen aspergere kjenne seg klossete i. Å føle seg klossete, bidrar ikke til et godt selvbilde. Knips. Jeg sluttet å danse etter et halvt år med freestyle discojazz. Jeg klarte ikke koordinere til musikk. På skoleball var jeg en stiv stokk i korridoren.

Det handler om å godta at man kanksje vil trene individuelt. At man kanskje finner glede i styrketrening på egenhånd, som individuell svømmer med hodet halvt under vann eller på en sykkel langt uti ødemarka. Det som er viktig, er at vi får mestre i bevegelsesaktiviten og dermed behersker fysisk aktivitet.

For ordens skyld defineres fysisk aktivitet som all bevegelse initert av skjelettmuskulatur, som resulterer i en vesentlig økning i energiforbruket utover hvilenivå.

Detaljer på et sykkelhjul.
Reklame

2 kommentarer om “Fysisk aktivitet og egentrening i bokstavlig betydning

  1. Jeg liker å gå. Aleine eller sammen med noen. Med eller uten lydbok på øret. Men helst ikke når det ausregner. Da prøver jeg å ta turen på tredemølla, – men det kan ikke sammenliknes med å gå ute…..

    Likt av 1 person

  2. Jeg føler både turer, jogging og yoga er deilig. Liker godt egentrening. Syns det er herlig å kunne «koble ut» alt rundt den tiden jeg trener slik at det blir en god alenetid som gir overskudd i ettertid.

    Ha en fin kveld!

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s