asperger syndrom

Matpakka

Det er tilbake til hverdagen for mange. Noen har kantine på jobb eller skole, andre har med medbrakt klassisk matpakke. Noen med Asperger er picky eaters. Da gjelder det å finne noe de liker å spise.

Årsaken til at en del synes det er vanskelig med en del matvarer og fremstår som kresne, har med konsistensen å gjøre. Min tolkning er at det handler om våre sensitive sanser. Selv var jeg ikke kresen i matveien og ganske altetende før jeg fikk anoreksia, men jeg var var på sterk mat. Til og med ketchup kunne være for sterkt for meg. Come on, det er jo ikke sterkt vil du kanskje si.

Men nå har vi jo ikke ketchup i matpakka stort sett så jeg skal komme meg tilbake på sporet matpakke som mange barn og unge ikke får i seg i dag. Grunnen til at mine matpakker gikk i søpla, var at de var «vanlig» mat og hvis jeg spiste vanlig mat så jeg ekkel ut.

Dette er en logisk brist, for «vanlig» burde være bra nok for å få meg til å smelte inn i mengden. Men det var ikke bra nok, av en eller annen grunn. Jeg var jo ikke et menneske med menneskelige behov hvis jeg tok fatt på matpakka. Det å være et vanlig menneske visste jeg ikke hvordan jeg kunne tillate meg å være. Så, jeg lot det rett og slett være og antall urørte matpakker i sekken økte.

Jeg klarte å spise hvis jeg hadde en baguette eller noe annet «finere». Det er noe å ta med seg i (skole)sekken, det at noen av oss trenger å føle at det utvendige er fint for at vi selv skal være fine nok. Jeg hadde en gang i skuddåret nydelig baguette eller noe annet de andre misunte meg, for ingen visste at det var det som måtte til. Jeg sa jo ingenting.

Jeg tror også dette kan handle en del om mangelen min på å kommunisere muntlig. Maten fikk fortelle noe om meg, gi meg noe bedre omdømme – som om jeg kjente meg bedre og mer verdig når jeg satte tennene i finere mat. Mitt beste tips, er å lytte til hva eleven synes det er ok å spise sammen med andre, for på skolen spiser man stort sett i et klasserom eller ei kantine.

lunch-box-1141196_640
Bilde: Pixabay
Reklamer

2 kommentarer om “Matpakka

 1. Så sant! Jeg prøver så godt jeg kan å etterkomme 13-åringenes forespørsler. For den handler det om å få litt grønt i matpakka – litt salat på brødskiva så tar de gjerne en god gammeldags brødskive til lunsj på skolen 😉

  Likt av 1 person

 2. Ærlig talt, så tror jeg at matpakka som dattera mi fikk med seg på skolen, ble kasta i søpla hver dag!
  Hun har aldri blitt noen matpakkespiser…. men hun vokste opp! Ikke hadde de kantine og ikke var det butikk/kiosk i nærheten… så fuglene vet hva hun levde på….Hun spiste ei skive før hun gikk på skolen, det holdt vel til hun kom hjem kanskje?
  Føler ingen stor skyld for det greiene der!
  Alle har vel sitt eget forhold til mat og matpakker, noen spiser ingenting, andre har med seg «20 skiver»…
  Men jeg synes det er ille at du ikke spiser, …. jeg føler på det!

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s