asperger syndrom · tilleggsvansker

Kjærester og hvordan jeg kommuniserer med potensielle

Jeg forstår ikke alltid nonverbale gester eller fraser. Jeg syns det var svært problematisk da mamma blunket til meg som barn. Det å ikke forstå, gjør at jeg og mange andre med Asperger kanskje ikke mestrer flørting og småprat. Vi kan likevel få oss kjærester, særlig i dagens samfunn med Internett som kommunikasjonsverktøy, som tegnspråket er et hjelpemiddel for døve. Jeg er ikke døv, jeg hører det som blir sagt, men trenger å se visuelt (som svart på hvitt eller et bilde) hva andre mener. Følelsesikoner (smileys) gjør det også lettere å forstå om personen spøker, er trist eller glad. Sånn kommuniserer jeg med personer jeg finner attraktive. Men stort sett avskriver jeg slike forhold før de har begynt. Det er rett og slett for store fallgruver.

Avstanden mellom personer med Asperger og samfunnets krav og forventing til sosial omgang øker i ungdomstiden. I ungdomstiden merket jeg at jeg ikke visste hvordan jeg skulle gå frem da jeg var forelska. Ungdom med Asperger blir også forelska. Med vårt smale fokus kan vi også bli besatt av et annet menneske. De kan bli spesialinteressen vår og bli alt vi lever og ånder for. Jeg trodde stadig vekk at jeg skulle gifte meg med noen, bare fordi en av det motsatte kjønn var vennlig med meg. Nå er jeg voksen, og vet at disse guttene ikke engang ante at jeg var forelska. De visste ikke at jeg digget gitarspillet eller å sitte å høre de snakke. Jeg sa jo ingenting! Mange med Asperger opptrer som sjenerte. Jeg var en sånn sjenert jente, som smilte.

Den som ler sist, ler best er et uttrykk. Jeg er ikke så sikker på at det stemmer. Andre lo av meg i det sosiale samspillet i klassen og noen kalte meg tilbakestående på spøk. Jeg smilte da, og inni meg var det noe som likte at jeg ble oppdaget. Jeg fikk andre til å ha det gøy. Det ville jeg jo gjerne! Men med årene fikk jeg tilleggsvansker og ble alvorlig syk. Så til sist, vet jeg ikke om jeg skal le eller gråte her jeg sitter fanget i mitt eget sinn, ute av stand til å føle ekte kjærlighet til andre enn familien min. Det er ingen utvalgte gutter jeg titter på. Ballen er død, hvis det en gang var et spill.

potensielle
Dukker av Kaye Wiggs
Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s