asperger syndrom · bloggutfordring · kroppen · tilleggsvansker

Fysisk psykisk syk

Forrige tema i utfordringen jeg har med bloggen Livets rose, var helse. Denne uken er temaet fysisk. Jeg dveler ved helse. Jeg vil legge vekt på det med å være fysisk syk når man har en psykisk lidelse. Vi er ikke immune, nødvendigvis innbilske eller oppmerksomhetssyke.

Noen ganger går fysisk og psykisk helse hånd i hånd, som at noen murer seg inne av angst, trøstespiser eller på annen måte blir sykelig overvektige, andre søker kontroll og mister kroppsvekten og sykelig tynne og andre igjen får hodepine av bekymring.

Men det er også noe helsevesenet overser. Det er at psykisk syke mennesker også kan få de samme sykdommene som psykisk friske. Vi kan få kreft, magesår, lungebetennelse og hjerteinfarkt. Det er ikke alltid «bare» angst, eller «bare» psykisk innbilning.

Vi kan bli fysisk tilbakesatt og da er det viktig at vi blir verdsatt som pasienter på lik linje med de andre pasientene. Vi trenger den samme legehjelpen, men kanskje i tillegg med tilsyn og følge av psykiatriske sykepleiere eller hjelpepleiere fra der noen av oss er innlagt, i vårt lille land.

Mitt lille land i form av en moseflekk utenfor sykehuset. Canon 100 mm L macro

 

Reklame

5 kommentarer om “Fysisk psykisk syk

    1. Tusen takk. Jeg syns temaet fortjente å bli tatt opp. Nå skal jeg sove, for jeg blir både psykisk og fysisk sliten etter en hel dag med inntrykk. Natta ❤️

      Liker

  1. Du har så rett i det at det er viktig å ikke forsømme de fysiske sykdommene hos psykiatriske pasienter, og også motsatt. De psykiske problemene somatiske pasienter kan få og ha. Håper du tar vare på din egen fysiske helse så godt du kan. For det er en viktig del av den psykiske helsen også det. Jeg antar at du ikke liker å bli tvunget til ting, enten det kommer til å spise Sundt, eller trene. Det er bedre om du greier å motivere deg selv, og synes at du er verdt det. Greier du det iblant? Med meg går det litt opp og ned. Jeg prøver å være så Sund jeg kan, men jeg røyker og drikker av og til for mye av både kaffe og øl. Ikke så bra for jeg har en tarmsykdom som heter Chrons. Denne sykdommen blusser opp under stress. Så ideelt sett skulle jeg spist mer Sund mat. Har et arsenal av kosttilskudd og vitaminer, for tarmen har et dårlig næringsopptak under denne sykdommen. Så det er viktig for meg å spise nok så jeg ikke blir enda mere slapp oh uten appetitt. Bor alene, så jeg er overlatt stort sett til å ta ansvar for meg selv. Hyggelig om vi kunne mailen privat forresten. Ikke alt jeg har lyst til å skrive på nettet. Mvh. Eva

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s