asperger syndrom · tilleggsvansker

Å få tilrettelagt undervisning


Jeg kjenner ei jente med Asperger syndrom og andre utfordringer. Hun heter Lena Maria og har vært gjest i bloggen min før. Jeg spør og hun svarer, akkurat så sterk og modig er hun. Nesten ei Pippi, men med brunt, krusete, utslått hår.

Lena Maria går i andreklasse på videregående skole, og får tilrettelagt undervisning. Jeg har selv ikke opplevd tilrettelagt skole, og ønsker å lære mer av en som kjenner skolen, både den vanlige og den tilrettelagte, på kroppen. Det er ikke bare blåbær. Lena har noe å lære meg.

Hvordan ser en vanlig skoledag på skolen din ut?
Jeg går på en spesial-vgs. Vi er en klasse men blandede 1.-3. vgs elever med ulike behov. Jeg har forskjellige dager men er stort sett 3-4 timer på skolen hver dag også har jeg en fridag på torsdag.

Jeg har tematime på mandag. Det handler om og snakke om ett bestemt tema. Vi består av en liten gruppe på 3-5 elever.
Tirsdag: Gå tur med min voksen. Musikk på kulturskolen. Tilbudet heter «innafor». Vi er en liten gruppe på 4 elever.
Onsdag: Band gruppe der vi er 4 elever med en lærer.
Torsdag har jeg fridag men jeg har muligheten til og gå på skolen hvis ønskelig.
Fredag begynner jeg klokka 11:00. Jeg kløyver ved eller går tur. Også har vi noe som heter ukeslutt og ser på film sammen eller gjør noe koselig og spiser noe godt.

Hvordan lærer du best?
Jeg lærer best når jeg gjør praktiske ting og alene med en voksen.

Kan du trekke deg tilbake når du trenger pusterom? Hva gjør du da?
Jeg har ett eget rom på skolen som er bare mitt med en sofa. Jeg hviler når jeg har behov for det. Jeg har ikke noe restriksjoner på det eller hvor lenge. Det styrer jeg helt selv. Jeg hører på musikk veldig ofte ellers så sover jeg litt. Eller så sitter jeg litt på telefon.

Hva er vanskelig med å gå på skole?
Jeg har alltid slitt på skolen. Helt siden i barnehagen. Hatt ppt hjelp siden barnehage. Har omfattende lærevansker. Diagnosene mine gjør det veldig vanskelig for meg. Jeg har utviklingsforstyrrelse av skoleferdigheter, generelle lærevansker, Atferdsforstyrrelse, Psykogene ikke epileptiske anfall, genfeil, Tvangs lidelse ocd og Asperger. Det har vært vanskelig på skolen med mobbing på grunn av at jeg er annerledes, men det var på en vanlig barn og ungdomsskole.Det vanskelige kan også være presset, forventingene, at du må få til alt. Få seg venner ( vanskeligst når jeg gikk på en vanlig barn og ungdoms skole ) følge med i timer, fagene, alt egentlig. Blir veldig mye sliten.

Er det flere ned Asperger på skolen din?
Ikke som jeg vet om.

Har du venner der?
Ja det har jeg. En kamerat og en venninne. Vi har alle noe og stri med på denne skolen. 
Lena får meg til å tenke før jeg spør:


Hva gjør du etter skoletid? Må du gjøre lekser, eller kan du samle kreftene til neste skoledag?
Jeg hviler mye. Men jeg går på sang time, teater, klubben også går jeg i kirka mi. På denne skolen er det ingen karakterer, prøver, fremføringer eller lekser av noe som helst slag.

Så sier JEG takk for innblikket og lykke til på skolen i morgen, Lena Maria.

Reklame

9 kommentarer om “Å få tilrettelagt undervisning

  1. Interessant å lese ettersom min eldste begynner på vgs neste høst. Han har en del praktiske og fysiske oppgaver, som å tømme papir, bære ved å tømme oppvaskmaskin. Han er også mye ute på turer med både bil, båt og til fots. Det gjelder bare å finne en fin måte å tilrettelegge på 🙂 Han har også stort rom på skolen med sofagruppe, arbeidsstasjon og spisested. Så alt er mulig å få til 🙂 fin dag til deg. Her blåser det kraftig og regner. Innevær.

    Likt av 1 person

  2. Du lærer meg noe hver eneste gang jeg leser innleggene dine, Helene. Noe jeg kan bruke både i forhold til meg selv i mitt liv, og når jeg samarbeider med «mine» ungdommer og deres foreldre. I dag har du bidratt til innblikk i en annens liv, og hva som er nyttig for henne i skolehverdagen hennes. Dette var også lærerikt, og jeg håper det kan komme flere slike «oppfølgere». Du bidrar til samfunnsopplysning. Tusen takk! Ønsker deg en god søndag☃️☀️

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s